Múzeum TANAP-u je opäť otvorené

NETKY.SK • 23 November 2013, 18:32 • 2 min
Múzeum TANAP-u je opäť otvorené

POPRAD - Po dvojtýždňovej prestávke múzeum sprístupňuje vynovené expozície.

slovakia

left justify in out

Po dvojtýždňovej prestávke je opäť otvorené Múzeum Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici. „V diorámach je vždy niečo nové. Tentoraz máme v jednej z nich nového vlka, máme nového výra a predovšetkým máme film, ktorý zachytáva život našich vysokohorských spáčov, svišťov,“ informovala zoologička Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u Štátnych lesov TANAP-u Barbara Chovancová.

Okrem nových vypreparovaných živočíchov pribudla v geologickej expozícii nová svetelná tabuľa, ktorá zachytáva život na území národného parku medzi podhorským a horským stupňom lesa. „Chceli sme návštevníkom ukázať, ako vyzerá srnčia zver, ako vyzerá v zime a ako v lete, ako sa líši srnec od jeleňa a zároveň pripomenúť, že u týchto živočíchov samice nemajú parohy,“ uviedla Barbara Chovancová. V ďalšej časti múzea pribudla expozícia venovaná histórii záchranárstva v Tatrách od jeho začiatkov až po vznik Horskej záchrannej služby v roku 2003. Návštevníci sa tak dozvedia napríklad aj to, že do roku 1874 záchranu v núdzi poskytovali v Tatrách baníci, pastieri, drevorubači, neskôr turisti, horolezci a vodcovia, členovia turistických organizácií. Zaujímavým exponátom je v tejto časti záchranárska kniha, do ktorej záchranári zakresľovali miesto, kde sa nehoda stala.

Vynovená je aj expozícia o objavovaní a poznávaní Tatier. Za sklom výstavných vitrín vymenila botanička Zuzana Kyselová všetky druhy rastlín. Návštevníci tak môžu vidieť viac ako 100 najvzácnejších druhov tatranskej flóry. Najbližšie tri mesiace však návštevníci múzea neuvidia veľkú trojrozmernú mapu Tatier. Dôvodom je jej renovácia a aktualizácia.

Múzeum Tatranského národného parku od svojho vzniku v roku 1957 až do roku 1959 sídlilo v Podtatranskom múzeu v Poprade. Následne sa presťahovalo do Tatranskej Lomnice. Múzeum TANAP-u navštívi ročne približne 30 000 návštevníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies