Múzeum sprístupní akvizície z regionálnej histórie a výtvarného umenia

NETKY.SK • 8 Júl 2010, 11:17 • 2 min
Múzeum sprístupní akvizície z regionálnej histórie a výtvarného umenia

Múzeum sprístupní akvizície z regionálnej histórie a výtvarného umenia - Kultúra Výber z dvoch fondov NBS - Múzea mincí a medailí v Kremnici – regionálnej histórie a výtvarného umenia, sprístupnia na dnešnej vernisáži. Výstava s názvom Akvizície II.

slovakia

left justify in out

Výber z dvoch fondov NBS - Múzea mincí a medailí v Kremnici – regionálnej histórie a výtvarného umenia, sprístupnia na dnešnej vernisáži. Výstava s názvom Akvizície II. nadväzuje na výstavu zo začiatku roka, kedy múzeum uviedlo výstavu zo vzácnych a divácky lákavých numizmatických zbierok.
      Na aktuálnej výstave predstaví múzeum predovšetkým výber zo zberateľsky atraktívnej kameniny, ktorá sa v Kremnici vyrábala približne od roku 1815 do roku 1956 a kremnickú továreň preslávila ďaleko za hranicami vlasti. Rozvoj umeleckých remesiel predstavujú šperky z dielne dvoch kremnických zlatníkov – Petra Mišíka a Ondreja Ďuriana.
      Z akvizícií fondu výtvarného umenia budú môcť návštevníci vidieť výber výtvarných prác troch súčasných výtvarníkov staršej generácie, ktorých spája pedagogické pôsobenie na ŠÚV v Kremnici – akademického maliara Karola Zabradyho, Jaaka Adamsona a akademického sochára Milana Ormandíka.
      Kremnické múzeum si v tomto roku pripomína významné jubileum – 120 rokov od svojho oficiálneho vzniku. Za 15 rokov existencie múzea v zriaďovateľskej pôsobnosti Národnej banky Slovenska sa podarilo zrenovovať jednotlivé objekty múzea, získať a zreštaurovať veľké množstvo zbierkových predmetov.
      Vedenie múzea pozýva súčasne milovníkov umenia na prvú z tohtoročných letných nocí, ktorá sa uskutoční v piatok, 9. júla.  Predstaví sa Kremnické hudobné trio a počas prehliadok Kostola sv. Kataríny sa rozozvučí aj známy kremnický hradný organ.
      V areáli Mestského hradu si návštevníci môžu vyskúšať lukostreľbu, ryžovanie zlata, alebo vlastnoručnú razbu mincí. Vypočuť si možu tiež kremnické legendy, alebo popustiť uzdu svojej fantázii v tvorivej dielni.      

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona