Múzeum rómskej kultúry v Čechách žiada verejné ospravedlnenie od Tomia Okamuru

NETKY.SK • 29 Január 2018, 23:23 • 2 min
Múzeum rómskej kultúry v Čechách žiada verejné ospravedlnenie od Tomia Okamuru

PRAHA - Verejné ospravedlnenie očakáva Múzeum rómskej kultúry so sídlom v Brne od predsedu parlamentného hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je jeho sobotňajšie vyjadrenie pre internetovú televíziu DVTV, v zmysle ktorého koncentračný tábor pre Rómov v Letoch pri Písku nebol oplotený a ľudia sa tam mohli voľne pohybovať. Odborníci z múzea sa domnievajú, že ide o tvrdenie nepravdivé, ktoré jatrí protirómske nálady v spoločnosti a navyše predstavuje pošliapanie pamiatky obetí prenasledovania Rómov v období druhej svetovej vojny.

 

Tomio Okamura sa v rozhovore odvolával na nešpecifikovaný citát exprezidenta Václava Klausa, ako aj na knižnú publikáciu akadémie vied s údajným názvom Tábor Lety, fakta a mýty. Brnianske múzeum však tvrdí, že takáto kniha nejestvuje.

 

Václav Klaus vyvolal v roku 2005 pobúrenie rómskej komunity, keď ako prezident ČR vyhlásil, že spomínaný tábor nebol koncentračný a nebol určený pre Rómov, ale pre tých, ktorí odmietli pracovať. V podobnom duchu sa v roku 2014 vyjadril i Tomio Okamura, ktorého vtedajší výrok skúmala i česká polícia, aby napokon kauzu odložila. Tomio Okamura je podľa slov hovorkyne SPD Michaely Dolenskej chorý a k výzve sa vyjadrí pravdepodobne v utorok alebo v stredu, informoval brněnský.deník.cz.

 

Múzeum rómskej kultúry má v marci prevziať pamätník v Letoch pri Písku do svojej starostlivosti. O odkúpení areálu ošipárne pri obci Lety, na ktorého mieste stál v období druhej svetovej vojny koncentračný tábor pre Rómov, rozhodla vlani česká vláda premiéra Bohuslava Sobotku s tým, že v odkúpenom areáli vznikne pamätník obetiam rómskeho holokaustu. Zariadenie v Letoch bolo uvedené do prevádzky v auguste 1940 ako takzvaný trestný pracovný tábor. Podobné zariadenie existovalo v Hodoníne pri Kunštáte.

 

V januári 1942 sa oba tábory zmenili na zberné, v auguste boli na oboch miestach zriadené koncentračné tábory. Odvtedy do mája 1943 prešlo táborom v Letoch 1308 Rómov, a to mužov, žien i detí, 327 z nich v ňom zahynulo a vyše 500 bolo prevezených do nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v okupovanom Poľsku. Z koncentračných táborov sa nevrátilo asi 600 rómskych väzňov. Podľa odhadov bolo nacistami zavraždených 90 percent českých Rómov.

12 20 le dod

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies