Múzeum plánuje obnovu kaplnky na Bojnickom zámku

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 11:30 • 2 min
Múzeum plánuje obnovu kaplnky na Bojnickom zámku

BRATISLAVA - Slovenské národné múzeum (SNM) plánuje obnovu kaplnky na Bojnickom zámku. Múzeum zverejnilo vo vestníku verejného obstarávania 7. apríla výzvu na predkladanie ponúk na podlimitnú zákazku na projekt venovaný odvlhčeniu a stabilizácii kaplnky.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z vestníka, zabezpečenie projektu "je základným predpokladom pre uchádzanie sa o nenávratný finančný príspevok z európskych fondov". Predpokladaná hodnota zákazky je 59 100 eur bez DPH. V súťaži na projekt, ktorý treba dodať od 15. júna do 31. decembra tohto roka, uspeje ponuka s najnižšou cenou. Národné múzeum, pod ktorý Bojnický zámok (Múzeum Bojnice) patrí, prijíma ponuky do 23. apríla.


"Zachovaný barokový strop s freskami a štukami zaraďuje kaplnku bojnického zámku medzi skvosty ranného baroka na Slovensku," upozorňuje SNM. Kaplnku okolo polovice 17. storočia dala postaviť na delovej bašte pôvodného opevnenia Františka Khuenová, manželka Pavla Pálffyho. V čele kaplnky je v štuke zobrazené zvestovanie Panne Márii, ktorej kaplnka bola pôvodne zasvätená. Fresky na strope zobrazujú výjavy zo života Panny Márie, tiež samostatné postavy anjelov nazývané Arma Christi, ktorí držia v rukách nástroje umučenia Krista. Pri poslednej neogotickej prestavbe na konci 19. a začiatku 20. storočia v interiéri kaplnky postavili emporu (vyvýšenú galériu). V zábradlí balkóna empory sú osadené dva erby patriace Matejovi Korvínovi a Thurzovcom.

 

Zároveň boli namaľované spodné maľby v kaplnke - Dva výjavy zo života Svätého Jána Kapistranského, ktorému je kaplnka zasvätená teraz. Ďalej obrazy štyroch svätcov - Mikuláša, Pavla, Ladislava a Štefana a dva príbehy zo života Svätej Alžbety Durínskej. Múzeum Tiež pripomína, že na oltári kaplnky sa nachádza jedno z najvýznamnejších a najvzácnejších diel z pôvodných zbierok grófa Jána Pálffyho a zároveň unikátne aj v zbierkach na Slovensku. - Maľby florentského umelca Narda di Cione z polovice 14. storočia predstavujú Pannu Máriu obklopenú svätcami. "Posledná prestavba poznamenala i exteriér kaplnky. Vzorom tu boli predlohy parížskej Sainte-Chapelle, gotickej kaplnky na zámku Amboise a románskeho kostola v rakúskom Schwarz-Rheidorfe. Ku kaplnke prilieha sakristia, v jej interiéri sú tiež stropné maľby a štuky," dodalo o kaplnke pre SITA národné múzeum.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies