Múzeum otvorilo výstavu drobnej sakrálnej architektúry

NETKY.SK • 4 August 2010, 07:16 • 2 min
Múzeum otvorilo výstavu drobnej sakrálnej architektúry

Múzeum otvorilo výstavu drobnej sakrálnej architektúry

slovakia

left justify in out

img

V priestoroch renesančno-barokového kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou, kde sídli vlastivedné múzeum so zameraním na dejiny vranovského regiónu, je pre priaznivcov histórie pripravená nová výstava. Trojrozmernými predmetmi, ako aj fotografiami je podľa slov historika Petra Šafranka zameraná na drobnú sakrálnu architektúru.
      Na výstave ju reprezentujú zobrazenia prícestných krížov, ako aj väčších či menších kaplniek, ktoré boli podľa Šafrankových slov v minulosti v blízkosti ciest miestom pravidelných stretnutí veriacich a pri mnohých sa konali aj odpustové slávnosti. "Dokumentujú vzťah tunajších obyvateľov ku kresťanským tradíciám a vieru v Boha," konštatoval. V Hanušovciach si môžu obzrieť priaznivci histórie v týchto dňoch aj plastiky svätcov a drevené i kovové kríže zo zbierok múzea. "Tieto predmety sú časovo zaradené do 17. až 19. storočia," spresnil Šafranko.
      "Stavaním krížov ľudia v minulosti, dnes už menej, prejavovali Bohu vďaku," vysvetlil historik múzea. Dodal, že o okolnostiach ich postavenia sa dozvedáme z textov, ktoré sú pod nimi uvedené na kamenných podstavcoch. Vznikali napríklad kvôli uzdraveniu alebo aj z vďačnosti za úspešný návrat z ďalekej cudziny.  
      "Kríže postavené v okrese Vranov nad Topľou sú zväčša kamenné, málo je drevených. Plastiky Krista sú väčšinou v podobe kovových alebo sadrových odliatkov," informoval Šafranko. Podľa neho sa Kristovo telo zhotovené z plechu vyskytuje na krížoch pri cestách len ojedinele.
      "Pravdepodobne najstarší prícestný kríž môžeme nájsť medzi obcami Jastrabie nad Topľou a Komárany. Pochádza z roku 1776," povedal historik múzea.
      Šafranko zároveň poznamenal, že okrem Krista sa stal v minulosti predlohou mnohých kamenných plastík umiestnených pri cestách na území vranovského regiónu aj patrón vôd svätý Ján Nepomucký. S jeho vyobrazením sa stretneme v centre Vranova nad Topľou, pri moste nad riekou Ondava neďaleko obce Sedliská či pri Malej Domaši. "Nachádzal sa aj na iných miestach, o čom svedčia zápisy v biskupských kanonických vizitáciách, čas si však vzal svoje," uzavrel Šafranko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies