Múzeum Hviezdnych vojen postavia v Kalifornii

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 15:18 • 2 min
Múzeum Hviezdnych vojen postavia v Kalifornii

USA - Americký filmár George Lucas ohlásil nové miesto stavby plánovaného The Lucas Museum of Narrative Art, inak známeho aj ako múzeum Hviezdnych vojen.

slovakia

left justify in out

Namiesto Chicaga, kde ho pôvodne chceli postaviť, by sa malo nachádzať v zatiaľ nemenovanom meste v Kallifornii. Sedemdesiatdvaročný rodák z kalifornského Modesta o tom informoval v stanovisku, ktoré v piatok zverejnili zástupcovia inštitúcie.


Rozhodnutie prišlo po tom, ako sa proti projektu postavila nezisková organizácia Friends of the Parks, ktorej členovia nechceli, aby múzeum stálo v blízkosti štadiónu Soldier Field na brehu Michiganského jazera. Jej zástupcovia v roku 2014 podali žalobu, aby výstavbu inštitúcie zastavili a stiahli ju po tom, ako primátor Chicaga Rahm Emanuel navrhol nové riešenie. S tým však pre blízkosť k jazeru znova nesúhlasili.


„Strata Chicaga je ziskom druhého mesta,“ skonštatoval Emanuel a dodal, že mesto prišlo o zisk 1,5 miliardy dolárov. Plánované múzeum, o ktoré už prejavil záujem primátor mesta Los Angeles, by malo vystavovať Lucasovu kolekciu malieb, ilustrácií a digitálneho umenia súvisiaceho s populárnou vesmírnou ságou, ktorú v roku 1977 odštartoval epizódou s podtitulom Nová nádej.


Režisér, producent a scenárista George Lucas sa preslávil ako tvorca spomínaných Hviezdnych vojen. Hoci počas svojej kariéry režíroval len šesť celovečerných filmov, patrí k najuznávanejším a najlepšie zarábajúcim osobnostiam vo filmovom priemysle. V roku 1971 založil spoločnosť Lucasfilm, ktorá sa stala priekopníkom v mnohých oblastiach. Vznikli pod ňou napríklad firmy Industrial Light & Magic, Skywalker Sound či LucasArts, ktoré sa stali lídrami vo vytváraní nových technológií v oblasti vizuálnych efektov, zvuku a počítačových animácií. Okrem Hviezdnych vojen vznikla v produkcii Lucasfilmu napríklad aj úspešná filmová séria o Indianovi Jonesovi. Túto populárnu postavu vytvoril práve Lucas spolu so svojím priateľom Stevenom Spielbergom ako poctu akčným hviezdam seriálov z 30. rokov 20. storočia. Vlani v decembri mu Kennedyho centrum vo Washingtone udelilo prestížne ocenenie za celoživotný prínos americkej kultúre.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona