Múzeum holokaustu v Seredi sa v júli rozšíri o novú expozíciu

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 15:53 • 2 min
Múzeum holokaustu v Seredi sa v júli rozšíri o novú expozíciu

BRATISLAVA - Múzeum holokaustu v Seredi rozšíri v júli svoje expozície. K dvom z piatich doteraz obnovených a verejnosti sprístupnených barakov pribudne tretí barak bývalého pracovného a koncentračného tábora.

slovakia

left justify in out

Múzeum teší, že zámer dobudovať múzeum sa stal súčasťou Programového vyhlásenia Vlády SR na roky 2016 - 2020. V časti Kultúrna politika sa konkrétne kabinet zaväzuje, že "dokončí výstavbu Múzea holokaustu v Seredi ako inštitúcie s potenciálom vzdelávania a výchovy proti všetkým formám neznášanlivosti, násilia a extrémizmu". Na dnešnej tlačovej besede to konštatoval Pavol Mešťan, riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea židovskej kultúry (MŽK), pod ktoré Múzeum holokaustu patrí. Múzeum otvorili 26. januára tohto roka a doteraz ho navštívili stovky záujemcov, najmä študentské skupiny.


Projekt na vytvorenie múzea sa v bývalom pracovnom a koncentračnom tábore v Seredi pripravoval desať rokov, povedal ďalej Mešťan a podotkol, že táborom v Seredi prešli jeho rodičia i sestra. V prvej etape obnovy sa najmä zo zdrojov Regionálneho operačného programu komplexne zrekonštruovali dva objekty, 1. a 5., ktoré verejnosti sprístupnili koncom januára. Zvyšné tri objekty – 2., 3. a 4. sa staticky zabezpečili.

 

V doteraz sprístupnených barakoch je vzdelávacie centrum a expozícia riešeniu židovskej otázky na Slovensku v rokoch 1938 - 1945. Výstava upozorňuje na postupnosť, kroky, ktoré viedli z tzv. konečnému riešeniu, teda vraždeniu Židov. Expozícia v 1. objekte, vybavenie priestorov kancelárií a prednáškovej miestnosti v objekte č. 5 sa zaplatili zo štátneho rozpočtu. Prvé dva sprístupnené baraky sa do konca októbra 2015 obnovovali a skolaudovali ich v polovici decembra 2015. Objekt č. 4, ktorý sa má otvoriť v júli, sa do konca marca rekonštruoval z prostriedkov štátu a skolaudovali ho 25. apríla. Súbežne sa pripravuje jeho expozícia.


Tretí barak seredského tábora sa zameria na koncentračné tábory, do ktorých deportovali Židov zo Slovenska. Má byť aj pamätníkom tým, čo zahynuli. Taktiež pripomenie nositeľov titulu Spravodliví medzi národmi, teda tých obyvateľov Slovenska, ktorí počas druhej svetovej vojny riskovali život svoj a svojich blízkych na záchranu Židov a stali sa tak súčasťou holokaustu. Doteraz bolo titulom Spravodliví medzi národmi ocenených 556 Slovákov, vo svete je takto ocenených takmer 26-tisíc jednotlivcov. Aj v zvyšných dvoch barakoch, v 2. a 3. objekte, by v budúcnosti mali byť stále výstavy. Prvá bude venovaná ďalším dvom pracovným táborom na Slovensku - vo Vyhniach a v Novákoch a tiež zberným táborom. Jeden z barakov bude čo najvernejšie dokumentovať život v seredskom tábore.


Autorom výtvarno-priestorového riešenia celého Múzea holokaustu je výtvarník, svetoznámy autor množstva expozícii Milan Veselý. Otvorenia múzea sa nedožil, skonal 25. septembra 2015 vo veku 75 rokov. Prácu po ňom prevzala jeho dcéra Nina Cohen. Múzeum holokaustu na príprave expozícii spolupracuje s historikmi, medzi iným aj s historikmi z múzea, Pamätníka mučeníkov a hrdinov holokaustu Jad Vašem v Jeruzaleme. Okrem iného v spolupráci s Jad Vašem v novembri tohto roka pripraví medzinárodný seminár o výučbe holokaustu.

 

Múzeum prispeje sériou vzdelávacích podujatí o antisemitizme a holokauste do programu slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Prednášky povedú poprední odborníci z celého sveta a prísť na ne majú z každej krajiny EÚ pedagógovia, ktorí sa venujú výučbe holokaustu. SNM - Múzeum židovskej kultúry chce v budúcnosti na tzv. appelplatzi, ktorý sa v seredskom tábore zachoval, vybudovať pamätník obetiam holokaustu. Okrem piatich pôvodných barakov je súčasťou areálu aj veliteľstvo a nemocnica tábora a ak to bude v budúcnosti možné, obnovia sa i tieto objekty. V časti areálu by mohol vzniknúť park a časť by sa mohla upraviť na parkovisko vhodné i pre autobusy.


Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré patrí pod SNM - Múzeum židovskej kultúry, slávnostne otvorili 26. januára v areáli bývalého pracovného a koncentračného tábora. Je prvým múzeom o holokauste na Slovensku. V tábore bolo počas druhej svetovej vojny väznených približne 16-tisíc Židov. Pôvodných päť budov tábora v rokoch 1945 až 2001 využívala a pre svoje potreby prestavala armáda. Z pôvodných barakov sa tak zachoval iba fasáda. Okrem toho v areáli armáda vybudovala ďalšie objekty, ktoré sú už v dezolátnom stave a múzeum ich postupne búra.

 

Zaujímavosťou je, že autorom projektu tábora je svetoznámy židovský architekt Endre (Andrej, Ondrej) Steiner, ktorý veril, že touto cestou sa podarí zabrániť masovým deportáciám a bol členom ilegálnej skupiny založenej práve s cieľom zabrániť deportáciám Židov. Na Slovensku boli počas 2. svetovej vojny tri pracovné tábory pre Židov - v Novákoch, Seredi a vo Vyhniach. Jediný dodnes dochovaný areál aj s budovami je v Seredi. Seredský tábor sa v septembri 1944 premenil na koncentračný. Objekty a areál bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi vyhlásili v roku 2009 za národnú kultúrnu pamiatku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies