Múzeum holokaustu v Seredi má za sebou prvý rok činnosti

NETKY.SK • 26 Január 2017, 10:24 • 2 min
Múzeum holokaustu v Seredi má za sebou prvý rok činnosti

SEREĎ – Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré spadá pod Slovenské národné múzeum – Múzeum židovskej kultúry, si dnes pripomína prvé výročie od otvorenia. Za rok prešlo bránou múzea viac ako 11 400 návštevníkov. V tomto roku vedenie múzea plánuje dobudovať ďalšie časti expozície.

slovakia

left justify in out

Múzeum holokaustu vzniklo v autentických priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi a je jediným múzeom zameraným na holokaust na Slovensku. Každá expozícia múzea sa venuje špecifickej problematike. Prvá približuje riešenie židovskej otázky na Slovensku v rokoch 1938-1945. Druhá časť je venovaná všetkým zavraždeným Židom zo Slovenska počas holokaustu, zobrazuje hlavné koncentračné a vyhladzovacie tábory, do ktorých boli Židia deportovaní. Posledná časť tejto expozície je venovaná tým, ktorí počas vojny Židov zachraňovali a bolo im udelené vyznamenanie Spravodlivý medzi národmi.


Súčasťou múzea je aj vzdelávacie stredisko, ktoré sa venuje problematike rasizmu, antisemitizmu a xenofóbie. V roku 2016 zorganizovalo kultúrne podujatia, vzdelávacie semináre či diskusie s ľuďmi, ktorí prežili holokaust. Študenti si mohli vypočuť životné príbehy Gabriely Karin, Roberta Gemindera, Chavy Schelach, Evy Hod Kohnovej, Alžbety Schickovej a Jána Hanáka. Pre základné, stredné, vysoké školy, vojakov armády SR, členov Zväzu protifašistických bojovníkov a štátnych úradníkov poskytlo spolu viac ako 180 prednášok, pričom účastníci si mohli vybrať jednu z desiatich tém, ktoré múzeum ponúka.


Od 1. septembra minulého roku je platný Dodatok č. 1 k štátnym vzdelávacím programom pre gymnáziá, stredné odborné školy a konzervatória ministra školstva, v ktorom Peter Plavčan odporučil školám návštevy Múzea holokaustu v Seredi, Múzea židovskej kultúry v Bratislave a ďalších pamätných miest postihnutých fašistickými represáliami voči Židom, Rómom a príslušníkom ostatných národov, etník, politických a sociálnych skupín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona