Múzeum Betliar láka návštevníkov na egyptské múmie a exotické trofeje

NETKY.SK • 13 August 2014, 10:51 • 2 min
Múzeum Betliar láka návštevníkov na egyptské múmie a exotické trofeje

BRATISLAVA - Dve pravé egyptské múmie, viac ako 30 exponátov súvisiacich so starým Egyptom, z ktorých mnohé doteraz nikdy nevystavili, predstaví už čoskoro Slovenské národné múzeum (SNM) v svojej pobočke v Múzeu Betliar.

slovakia

left justify in out

 Vynovené expozície exotických trofejí a egyptológie otvoria v múzeu sídliacom v areáli kaštieľa Andrássyovcov v Betliari v piatok 15. augusta o 17:00. Návštevníci si ju po prvý raz môžu pozrieť v sobotu 16. augusta. Ako ďalej pre agentúru SITA povedala kultúrno-propagačná manažérka SNM - Múzea Betliar Judita Krajčiová, nová výstava obsahuje aj sloniu hlavu, krokodíla, kožu pytóna a veľa ďalších zaujímavostí.

 

Expozície vynovili "v duchu najmodernejších výstavníckych trendov" a prezentujú tri témy - Andrássyovci ako zberatelia a cestovatelia, Staroveký Egypt a 'Egypt revival' - znovuobjavenie egyptského umenia. Všetky predmety pochádzajú z pozostalosti Andrássyovcov a vždy boli súčasťou zbierkového fondu kaštieľa v Betliari, informovalo múzeum. 

 

Expozícia exotických trofejí pripomenie návštevníkom kaštieľa, že poľovanie patrilo v minulosti k obľúbeným zábavkám aristokracie. Poľovnícka vášeň v kombinácii s fascináciou exotickými krajinami stáli za početnými cestami šľachty na Ďaleký a Blízky východ i do južných krajín Afriky. "V roku 1849 podnikol dobrodružnú cestu do Indie gróf Emanuel I. Andrássy (1821-1891), ktorého považujeme za zakladateľa betliarskej zbierky trofejí a rarít. V jeho šľapajach pokračoval aj jeho syn Gejza I. Andrássy (1856-1938), ktorý sa preslávil ako poľovník a nadšenec pre všetko, čo bolo nebezpečné a napínavé," priblížila históriu zbierky exotických trofejí Krajčiová.

 

Expozíciu preparátov z Afriky a Ázie nájdu záujemcovia v zimnej záhrade kaštieľa. Pre toto umiestnenie sa múzeum rozhodlo preto, aby v návštevníkoch vyvolalo atmosféru čias, keď kaštieľ navštevovali významné osobnosti európskych dejín. 

 

Starý Egypt oddávna fascinoval nielen vedcov a bádateľov, ale aj zberateľov a cestovateľov, ktorí často putovali za unikátnymi artefaktmi aj celé mesiace. Dôkazom toho je nová Expozícia egyptológie v Múzeu Betliar. "Cestovateľská vášeň sa u Andrássyovcov spájala s tou zberateľskou, vďaka čomu sa Betliar ako jedno z mála šľachtických sídel v strednej Európe môže popýšiť unikátnou kolekciou egyptologických cenností," upozornila Krajčiová.

 

Hlavnými ťahákmi zbierky sú dve múmie - múmia kňaza boha Amona z pohrebiska v Gíze z 12. až 11. storočia pred Kristom a múmia dieťaťa z bližšie neurčeného egyptského náleziska z 5. až 4. storočia pred Kristom. Zaujímavé sú i drobné plastiky nájdené v hroboch - amulety a ich fragmenty, ktoré pochádzajú zo 7. storočia pred naším letopočtom až po 1. storočie nášho letopočtu. 

 

K vynovenej expozícii v betliarskom kaštieli pripravuje Slovenské národné múzeum aj sprievodné podujatia - prednášky, špecializované komentované prehliadky, aktivity pre žiakov i študentov stredných a vysokých škôl. 

 

Múzeum Betliar sídli v administratívnej budove pri kaštieli Andrássyovcov v rozľahlom historickom parku v Betliari. Špecializuje sa na vývoj bytovej kultúry uhorskej šľachty v 18. a 19. storočí a patrí k najvýznamnejším a často vyhľadávaným pamiatkam Slovenska. Múzeum sídli v pôvodných historických objektoch - v kaštieli Betliar, na hrade Krásna Hôrka a v mauzóleu Dionýza a Františky Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí.

 

Viac o ňom možno nájsť na webstránke - https://www.snm.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies