Múzeá a galérie dostanú jasnejšie pravidlá

NETKY.SK • 31 Január 2014, 11:37 • 2 min
Múzeá a galérie dostanú jasnejšie pravidlá

BRATISLAVA - Požiadavky z praxe najmä národných kultúrnych inštitúcií - Slovenského národného múzea a Slovenskej národnej galérie by mala vyriešiť novela zákona o múzeách a o galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty, ktorú dnes schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Dôvodom novelizácie zákona je okrem iného potreba spresniť niektoré ustanovenia platného zákona, ktoré nemajú jednoznačný a zrozumiteľný charakter. Spresniť sa majú pojmy ako galéria či vedomostný systém múzeí a galérií a návrh zavádza i nový pojem – múzejné zariadenie a galerijné zariadenie.

Pojem galéria by mal po spresnení byť definovaný ako "špecializovaná právnická osoba alebo organizačný útvar právnickej osoby, ktorá na základe vedeckého výskumu v súlade so svojím zameraním a špecializáciou nadobúda, odborne spravuje, vedecky skúma a sprístupňuje zbierkové predmety zo všetkých disciplín výtvarného umenia a realizuje tvorivé a umelecké výstupy a prezentácie". 

Ministerstvo kultúry chce novelou zaviesť i nový pojem – múzejné zariadenie a galerijné zariadenie. Týka sa to kultúrnych zariadení, ktoré majú aktivity ako galérie alebo múzeá, aj keď nimi nie sú. Podľa MK SR je možné, že v prípade postupnej profesionalizácie a rozšírenia činností niektorých múzejných zariadení a galerijných zariadení sa môžu postupne transformovať na múzeum alebo galériu, na čo je potrebné požiadať o zápis do Registra múzeí a galérií SR vedeného Ministerstvom kultúry SR. Reálny je tiež opačný vývoj, keď galéria alebo múzeum prestane vykonávať svoju činnosť, ale má naďalej záujem prezentovať kultúru a históriu ako galerijné alebo múzejné zariadenie. Múzejné a galerijné zariadenia môžu získavať a prezentovať vlastné alebo požičané predmety kultúrnej hodnoty. Napríklad v pamätných izbách sú často prezentované exponáty v nájme alebo výpožičke. Ministerstvo kultúry chce zmapovať tieto zariadenia, keďže "môžu prezentovať aj vzácne, hodnotné a jedinečné predmety kultúrnej hodnoty". 

Z novely sa vypustil článok, podľa ktorého sa Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove mala včleniť do Národného osvetového centra v Bratislave. Hvezdáreň teda nestratí svoju právnu subjektivitu. Dôvodom sú opatrenia a rozvojový plán nového vedenia hvezdárne, vysvetlil pre agentúru SITA minister kultúry Marek Maďarič zmenu zámeru. 

Právna norma novelizuje aj zákon o podmienkach vývozu a dovozu predmetu kultúrnej hodnoty pre určenie MK SR ako príslušného orgánu na vystavenie potrebného povolenia. Táto zmena nadväzuje na nové európske normy týkajúce sa vývozu tovaru kultúrneho charakteru. Napokon navrhovaná novela zákona o múzeách a galériách upravuje i zákon o ochrane pamiatkového fondu. Príčinou je spresnenie podmienok, za akých musí múzeum prijať do svojej správy archeologické nálezy, ak pochádzajú z archeologických výskumov v regióne, kde múzeum pôsobí. 

Právna norma nadobudne po podpísaní prezidentom účinnosť 1. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies