Muža zatkli v New Yorku za zranenie troch pilotov laserovým svetlom

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 06:40 • 2 min
Muža zatkli v New Yorku za zranenie troch pilotov laserovým svetlom

NEW YORK - Polícia v New Yorku zatkla v utorok muža za údajné svietenie laserom do kokpitov viacerých komerčných lietadiel neďaleko newyorského letiska La Guardia. Muž tak spôsobil zranenia trom pilotom, informovali miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Frank Egan (36) je podozrivý z použitia laseru, ktorým v pondelok večer 9. marca oslepoval pilotov v kokpitoch dopravných lietadiel a v policajnom vrtuľníku pri štartoch aj pri pristávaní. Zranenia utrpel pilot spoločnosti Air Canada a dvaja piloti newyorského policajného oddelenia. Všetky obete previezli do nemocníc na ošetrenie, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Egan bol obvinený z viacerých závažných trestných činov vrátane útokov na policajtov, bezohľadného ohrozovania a nezákonného vlastnenia zbrane. Počet útokov laserom prudko stúpol v roku 2013, až na 99 prípadov, čo je takmer dvojnásobok oproti 52 prípadom v roku 2010. Pri týchto útokoch utrpelo zranenia množstvo pilotov a členov posádok. Odborníci uviedli, že niektoré lasery dokážu osvetliť kokpit až vo výške 1500 metrov nad zemou a môžu prípadne spôsobiť pilotovi slepotu.

 

Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) ponúkal v minulosti odmenu 10.000 dolárov za informácie vedúce k zadržaniu ľudí, ktorí mieria lasermi na lietadlá.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona