Muža odsúdili za nelegálne zdieľanie filmov na internete

NETKY.SK • 19 December 2013, 12:07 • 2 min
Muža odsúdili za nelegálne zdieľanie filmov na internete

BRATISLAVA - Dvadsaťosemročný muž, ktorého meno na príkaz súdu nezverejnili, dostal vo Švédsku pokutu 4,3 milióna švédskych korún (v prepočte zhruba 477 000 eur) za to, že prostredníctvom torrentových webstránok nelegálne zdieľal istý film. Za ďalších 517 filmov, ktoré neoprávnene zverejnil na internete, mu súd udelil podmienečný trest a 160 hodín verejnoprospešných prác.

slovakia

left justify in out

Sumu, ktorú musí muž zaplatiť, si vyčíslilo filmové štúdio Nordisk Film AS, ktoré je držiteľom práv nelegálne zverejneného filmu. Štúdio vraj pôvodne za ušlý zisk, ktorý im takýmto činom vznikol, žiadalo dvojnásobok sumy, ktorú mužovi prikázal zaplatiť súd. Vydavatelia zvyšných 517 filmov, ktoré muž zdieľal prostredníctvom dnes už zrušenej stránky Swebits.org, vraj sumu im vzniknutej škody nevyrátali. "Najväčšia časť sa týka kompenzácie a mala by sa rovnať tomu, čo by muž zaplatil, ak by si zakúpil licenciu na distribúciu filmov, ktoré by sprístupnil na sťahovanie zdarma. Muž musí tiež zaplatiť škody za stratené zisky z distribúcie na trhu a poškodenie dobrého mena," vyjadrila sa skupina Rights Alliance, ktorá vraj chce v blízkom čase na súde riešiť viac takýchto prípadov. 

Protipirátska skupina Rights Alliance označila muža za najhoršieho internetového piráta všetkých čias. Ľudia, ktorí nesúhlasia so súčasnou podobou zákona o ochrane autorských práv, naopak rozsudok skritizovali a označili legislatívu za zastaranú. "Jedinou možnosťou ako ísť ďalej, je radikálna reforma zákona o autorských právach," povedali pre webovú stránku TorrentFreak zástupcovia švédskej politickej strany Pirate Party, ktorá je za reformu zákonov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies