Muža obvinili z plánovania bombového útoku v New Yorku, chcel tak pomôcť IS

NETKY.SK • 6 Máj 2017, 13:04 • 2 min
Muža obvinili z plánovania bombového útoku v New Yorku, chcel tak pomôcť IS

NEWARK - Muž z amerického štátu New Jersey plánoval vyrobiť z tlakového hrnca bombu a použiť ju v New Yorku a v prípade potreby stať sa aj mučeníkom v mene organizácie Islamský štát (IS). Oznámila to dnes americká federálna prokuratúra. Muž sa dostal do pozornosti úradov po tom, čo pobodal rodinného psa.

slovakia

left justify in out

Úrady dnes obvinili 20-ročného Gregoryho Lepského z mesta Point Pleasant v štáte Západná Virgínia z pokusu o poskytnutie materiálnej podpory zahraničnej teroristickej organizácii. Vyšetrovatelia uviedli, že v odkazoch na internete chválil vodcu IS abú Bakra Baghdádího.

 

Prokuratúra oznámila, že polícia zatkla Lepského vo februári v súvislosti s incidentom v jeho dome - pobodal psa a vyhrážal sa jeho zabitím. Pri prehliadke domu našli policajní príslušníci v skrini v jeho spálni tlakový hrniec, ukrytý za rolkou bublinkovej fólie.

 

Úrady dodali, že policajti pri preverovaní jeho telefónu, počítača a sociálnych sietí našli dôkazy, že Lepsky plánoval odpáliť bombu a bojovať v mene extrémistickej organizácie Islamský štát. V jeho telefóne našli fotografiu vlajky používanej Islamským štátom a jeho vlastnú snímku, ako drží strelnú zbraň s prstom v takom geste, ktoré je známe u členov IS a jeho podporovateľov.

 

V jednom odkaze na Facebooku Lepsky napísal, že jeho otec bol moslim z Čečenska, ale po presťahovaní do USA prestal byť nábožný.

 

Lepsky oľutoval, že sa pokúsil zabiť rodinného psa, pretože ak by sa toho podľa vlastných slov nedopustil, polícia by neodhalila jeho plán, uviedla s odvolaním sa na jeho vyjadrenia agentka amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Tara Jerussiová.

 

Vyšetrovatelia dodali, že Lepsky povedal polícii, že psa pobodal preto, lebo podľa jeho vnímania islamu je zviera pokladané za "nečisté".

 

V prípade usvedčenia hrozí mužovi maximálne 20 rokov väzenia a pokuta 250.000 dolárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies