Muža nútene liečili z homosexuality injekciami: Súd udelil klinike sankcie

NETKY.SK • 6 Júl 2017, 11:58 • 2 min
Muža nútene liečili z homosexuality injekciami: Súd udelil klinike sankcie

ČU-MA-TIEN - Psychiatrická klinika v Číne diagnostikovala pacientovi poruchu sexuálnej orientácie, v dôsledku čoho musel nútene podstúpiť liečbu. Muž však vyhral súd a klinika ho musí odškodniť.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že 21. storočie homosexualitu pomaly akceptuje, stále sa nájdu výnimky. Hoci v Číne vyradili poruchu sexuálnej orientácie zo zoznamu psychických porúch pred viac ako 15 rokmi, aj v súčasnosti sa našla klinika, ktorá sa z nej niekoho  pokúsila násilne „vyliečiť“. Prípadom sa začal zaoberať súd a ten nariadil pacienta odškodniť.

 

Muža, ktorý je mediálne známy pod priezviskom Jü na liečbu doviedla manželka a rodina proti jeho vôli. V Číne sa totiž z náboženských a spoločenských dôvodov homosexualita stále odsudzuje. Na klinike mu diagnostikovali spomínanú poruchu sexuálnej orientácie. Pokračovalo to drastickou 19-dňovou liečbou, počas ktorej Jü aplikovali injekcie a nútili ho brať lieky.

 

Prípad sa následne dostal na súd, ktorý psychiatrickej liečebni nariadil verejné ospravedlnenie a udelil jej pokutu vo výške 5000 juanov, teda približne 649 eur, ktoré zaplatí bývalému pacientovi ako odškodné.

 

Čína sa v otázke homosexuality považuje za mimoriadne konzervatívnu krajinu, preto príslušníci komunity LGBT vnímajú rozsudok ako veľmi významný a prelomový.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona