Muž žiada na Novom Zélande o azyl kvôli klimatickým zmenám v jeho vlasti

NETKY.SK • 17 Október 2013, 09:29 • 2 min
Muž žiada na Novom Zélande o azyl kvôli klimatickým zmenám v jeho vlasti

AUCKLAND - Obyvateľ tichomorského ostrova Kiribati sa pokúša získať azyl na Novom Zélande z dôvodu, že klimatické zmeny ohrozujú jeho rodnú krajinu. Informovala o tom dnes britská spravodajská stránka www.bbc.co.uk.

slovakia

left justify in out

Ioane Teitiota uviedol na novozélandskom najvyššom súde, že časti jeho domoviny, ostrovného štátu Kiribati, sú už zaplavené kvôli stúpajúcej hladine oceánu. Muž sa pokúša odvolať proti rozhodnutiu prisťahovaleckého úradu, ktorý mu odmietol udeliť azyl. Najvyšší súd v Aucklande odročil rozhodnutie v prípade jeho odvolania o niekoľko týždňov. "Keď sa vrátime na Kiribati, nečaká nás tam žiadna budúcnosť," povedal najvyššiemu súdu Teitiota.

Muž dodal, že jeho rodina, vrátane jeho troch detí narodených na Novom Zélande, bude trpieť, ak bude nútená vrátiť sa na Kiribati. Väčšina z 33 koralových ostrovov, ktoré tvoria Kiribati, je veľmi nízko položených a ohrozuje ich stúpajúca hladina Tichého oceánu. Teitiota žije na Novom Zélande od roku 2007, hoci jeho pracovné víza nedávno vypršali. Jeho právnik vyhlásil, že muž "pasívne trpí okolnosťami, v ktorých žije a ktoré vláda Kiribati nemôže zlepšiť".

Prisťahovalecký úrad začiatkom tohto roka odmietol Teitiotovi udeliť azyl z dôvodu, že po návrate na Kiribati nebude vystavený žiadnej perzekúcii ani ohrozeniu života. "Smutnou realitou je, že celé obyvateľstvo Kiribati čelí zhoršovaniu životného prostredia, spôsobenému pomalými aj náhlymi prírodnými pohromami," napísal v júni novozélandský Tribunál pre prisťahovalectvo a ochranu, ktorý sa zaoberá prípadmi osôb žiadajúcich o azyl alebo ochranu. Tribunál dodal, že vláda Kiribati podniká kroky na vyriešenie hrozieb, ktoré prinášajú klimatické zmeny.

Vláda Kiribati vlani schválila plán na nákup pozemkov od tichomorského ostrovného štátu Fidži pre prípad, že stúpajúca hladina oceánu ju donúti presídliť svojich občanov, pripomenula stránka www.bbc.co.uk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies