Muž zabil na súde v Miláne svojho obhajcu, sudcu i spoluobvineného

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 06:53 • 2 min
Muž zabil na súde v Miláne svojho obhajcu, sudcu i spoluobvineného

MILÁNO - V justičnom paláci v talianskom Miláne dnes "chladnokrvne a úkladne" vraždil 57-ročný muž obvinený v kauze podvodného bankrotu, ktorého prípad súd práve pojednával.

slovakia

left justify in out

Zastrelil svojho obhajcu, jedného spoluobvineného a sudcu a potom ušiel na motorke, kým ho zadržali v nákupcom centre 25 kilometrov od budovy súdu s pištoľou, v ktorej mal ešte dve strely, zhrnula tlačová agentúra AP. Štvrtou obeťou incidentu je človek, ktorý v dôsledku streľby utrpel infarkt.

 

Taliansky premiér Matteo Renzi vyhlásil, že dôkladne vyšetria, ako mohol Claudio Giardiello ako účastník trestného konania prísť na súdne pojednávanie ozbrojený, keď aj bežní návštevníci musia pred vstupom do budovy, pripomínajúcej pevnosť, prejsť cez detektory kovu. Tie sa nachádzajú pri štyroch hlavných vchodoch, avšak zamestnancov súdu do budovy bežne púšťajú len na základe úradnej identifikačnej karty.

 

"Náš záväzok je, aby sa niečo také už nikdy nestalo, zodpovední budú potrestaní," zdôraznil Renzi. Vyzdvihol "hrdinstvo" polície, ktorá páchateľa streľby neskôr v nákupnom centre identifikovala a odzbrojila. Podľa prokuratúry tam chcel zabiť ďalších ľudí, ktorých vinil z bankrotu svojej realitnej spoločnosti.

 

 

Giardiello vystrelil na súde počas štyroch minút spolu 13-krát, najskôr v súdnej sieni, potom v hale a nakoniec o poschodie nižšie v kancelárii sudcu. "Mal to chladnokrvne vopred naplánované," uviedol prokurátor Tomasso Buonanno z Brescie, ktorý vedie vyšetrovanie. Z doterajších poznatkov vyplýva, že Giardiello sa dostal dovnútra služobným vchodom, v ktorom nie je detektor kovov, pretože je určený výhradne pre zamestnancov. Von ušiel tým istým vchodom, ktorým do budovy vstúpil.

 

Prokurátor Edmondo Bruti Liberati špekuloval, že možno použil falošný preukaz totožnosti. Podľa jeho slov muž najskôr zastrelil v súdnej sieni svojho obhajcu a spoluobvineného a potom vážne zranil druhého spoluobvineného. V hale pred súdnou sieňou sa stretol s obchodným konzultantom, ktorého postrelil do nohy. Následne zostúpil na nižšie poschodie, kde vyhľadal a zastrelil sudcu.

Bezpečnostné kamery zaznamenali evidenčné číslo jeho motorky, čo umožnilo polícii zistiť jeho totožnosť a vyhlásiť po ňom pátranie.

 

Giardella zadržali asi pol hodiny po streľbe karabinieri v nákupnom centre vo Vimercate neďaleko Monzy. Zobrali ho na policajnú stanicu, aby ho vypočuli, ale odtiaľ ho previezli s bližšie neupresneným zdravotným problémom do nemocnice.

 

Incident vyvolal obavy, či bude Taliansko schopné chrániť návštevníkov Svetovej výstavy Expo v Miláne, ktorej brány sa otvoria 1. mája. Minister vnútra Angelino Alfano bol dnes služobne v Miláne, kde viedol koordinačnú schôdzku verejnej bezpečnosti, keď došlo k streľbe.

 

"Toto nemá nič spoločného s Expo," zdôraznil pre agentúru AP prokurátor Bruti Liberati. "Bola to osobná kríza."

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies