Muž v Tokiu sa podpálil na protest proti plánom vlády

NETKY.SK • 29 Jún 2014, 13:52 • 2 min
Muž v Tokiu sa podpálil na protest proti plánom vlády

TOKIO - Muž sa dnes podpálil pri rušnej železničnej stanici Šindžuku v japonskej metropole Tokio, išlo o jeho politický protest. Informovali o tom tlačové agentúry AP a Reuters.

slovakia

left justify in out

Muža - päťdesiatnika alebo šesťdesiatnika - odviezli do nemocnice, keďže utrpel vážne zranenia. Príslušník tamojšej policajnej stanice uviedol, že dôvod sebaupálenia sa vyšetruje.
      

Snímky zo smutnej udalosti sa objavili na sociálnych sieťach vrátane Twitteru. Zachytávali muža v obleku a s kravatou, ako sedí na malej podložke pri kovovej konštrukcii nadchodu a vedľa seba má dve fľaše s kvapalinou podobnou benzínu.
      

Svedkovia uviedli, že muž sa vyjadroval do megafónu proti krokom vlády premiéra Šinzóa Abeho, ktorá chce zaviesť do politiky zmeny idúce proti pacifistickej ústave Japonska. Muž sa potom polial benzínom a zapálil. Sledovali ho stovky ľudí, ktorí stáli pod nadchodom alebo sa nachádzali v neďalekých budovách.
      

Štátna televízia NHK odvysielala zábery hasičov, ako vodou z hadíc hasia plamene.
      

Japonská vláda má podľa očakávania v utorok 1. júla schváliť návrh, v ktorom žiada právo na "kolektívnu sebaobranu" - uplatnenie tohto práva by znamenalo, že Japonsko by mohlo hrať aktívnejšiu úlohu v medzinárodnej bezpečnosti. V regióne totiž narastá napätie a čínska vojenská prítomnosť. Japonsko v súčasnosti obmedzuje svoju vojenskú úlohu v riešení medzinárodných konfliktov, dokonca aj v mierových, nebojových aktivitách OSN. Kritici tvrdia, že tento posun v politike ide proti článku 9 japonskej ústavy, ktorý zakazuje krajine účasť vo vojnách.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies