Muž v čiernom, s obrovskou vinou, ktorá ho ťažila, ale aj s láskou, čo ho zachránila. Prečítajte si príbeh Johnnyho Casha, lebo život mu napísal niečo úchvatné

NETKY.SK • 9 Máj 2023, 10:00 • 2 min
Muž v čiernom, s obrovskou vinou, ktorá ho ťažila, ale aj s láskou, čo ho zachránila. Prečítajte si príbeh Johnnyho Casha, lebo život mu napísal niečo úchvatné

Muž nosiaci čierne obleky. Muž spievajúci tak, až človeku vyráža dych. Muž s problémami a závislosťami, s čiernou dušou a životom, o ktorom radi počúvame siahodlhé príbehy, len otázne je, či by sme ho aj radi prežili, Johnny Cash však na výber nemal, a čo mu bolo nadelené alebo si nadelil sám, s tým sa aj popasoval.

slovakia

left justify in out

Bolo to takto, keď sa narodil, práve prebiehal rok 1932, ešte len bol február. Jeho rodičia financií veľa nepobrali, dreli na farme ako farmári, a Johnny tam vyrastal, ale už ako päťročný spieval, zrejme to nemohlo byť inak, jednoducho sa narodil s darom a s ním aj dýchal, pracoval a občas aj neposlúchal.

 

Bez hudby nie

 

Stalo sa teda, že keď sa u chlapca prejavovali nadanosti a ešte k tomu hudobné, bolo ich treba aj rozvíjať, a to si uvedomovali i jeho rodičia. Johnny spieval doma, spieval v kostole, spieval ako školák, ba dokonca hral na gitare a predstavte si, skladal si vlastné piesne. Jeho matka, patrične hrdá na synove schopnosti, bola ochotná trápiť sa v ďalšom zamestnaní, len aby mu dopriala ozajstné lekcie hudby a on ich aj absolvoval. Presne trikrát sa stretol s učiteľkou, trikrát sa k nej posadil, ochotný vypočuť si, ako mu odovzdáva vedomosti. Ale ona po treťom raze, podľa všetkého, vyhlásila, že jej služby nie sú potrebné, vraj má spievať tak, ako to cíti. Má spievať po svojom. A jeho nebolo nutné presviedčať, svoj cieľ mal vpísaný v srdci, že raz chce spievať pre všetkých, že chce, aby keď si ľudia zapnú rádiá a posadia sa, aby v nich počuli jeho hlas.

 

img

 

Tragédia

 

Tak sa zdá, že každého umelca ovplyvní aj tragédia, možno nie úplne vždy, ale býva to pomerne často. Johnny horko oplakal smrť svojho o dva roky staršieho brata Jacka, ktorý utrpel úraz nezlučiteľný so životom počas práce v mlyne. Chlapec mal vtedy len 14 rokov, celá budúcnosť pred ním, ale on už na ňu nedočiahol, lebo ho lapila smrť a nie a nie ho pustiť. Johnny by dal všetko, len aby sa to neprihodilo, jeho brat mu bol priateľom aj inšpiráciou, a predsa. Až do smrti potom pociťoval výčitky svedomia, lebo sa traduje, že v deň, keď Jack šiel do práce, mal Johnny i jeho matka, dokonca i samotný mladík, neblahé tušenie. Že niečo nebude v poriadku. Že vo vzduchu sa vznáša hrozba. Lenže peňazí nebolo a inak ako prácou by sa k nim rodina nedostala, nuž Jack napriek predtuchám šiel a zahynul.

 

Prvá nahrávka

 

Johnny mohol smútiť, koľko chcel, ale on ostal nažive, čo znamenalo len toľko, že sa musel posúvať ďalej, musel fungovať aj s bolesťou v hrudi. Vstúpil teda do armády, oženil sa, a kým počas dňa predával spotrebiče, v noci sa držal svojej lásky, tej, ktorá ho spútavala odmalička, držal sa hudby. Chcelo to odvahu, lebo čas plynul a nič sa nedialo, ale napokon ju nazbieral, zašiel za niekým do štúdia, ukázal, čo vie a v nasledujúci deň bola hotová prvá takáto oficiálna nahrávka. Darilo sa mu, aj lukratívnejšie zmluvy podpísal, aj hity vznikli a jeho sláva stúpala a stúpala, kým jeho duša upadala a upadala.

 

Závislosti

 

Viete, Johnny nebol žiadne neviniatko, spieval odušu, ale vo svete, v ktorom sa pohyboval, ochutnával aj iné veci, napríklad drogy, tvrdé drogy a alkohol, ten mu stekal hrdlom pomerne často. Keďže drogoval a drogoval, vytvorila sa u neho silná závislosť, ktorú po rokoch okomentoval tak, že jednoducho nezvládol úspech a že by bol lepšie zvládal opak, teda keby úspešný nebol. Stal sa otcom štyroch dcér, ale manželstvo šťastné nebolo, lebo nech by žena ľúbila akokoľvek silno, nijakej by sa nepáčilo hľadieť na závislého manžela, každú by to bolelo. Dvanásť rokov spolu boli, ale v dôsledku jeho temnoty nakoniec prišlo k rozvodu, závislosť neprestávala, a hoci on stále vystupoval a skladal piesne, nie vždy vládal, niekoľko vystúpení sa aj odvolalo.

 

img

 

Osudová láska

 

Každý, kto aspoň ako-tak pozná príbeh Johnnyho Casha, vie, že jedného dňa stretol ju. Každý, kto má o ňom aspoň čiastočnú vedomosť vie, že oni dvaja patrili k sebe. Keby sme aj neverili, že existujú spriaznené duše a že človek môže hlboko milovať, potom by sme mali porozmýšľať o ňom. Volala sa June Carterová, tiež speváčka spievajúca s ním, už roky do neho zaľúbená. A aj on ju ľúbil. Po tom, čo prežil niečo mystické v jaskyni Nickajack v Tennessee, sa ona i s rodinou presťahovali k nemu do domu a mesiac tvrdo pracovali, aby sa drogového šialenstva vzdal. A on sa vzdal. Raz ju potom prekvapil na pódiu, keď ju pred všetkými požiadal o ruku a naozaj sa vzali.

A žili šťastne, s vierou v Boha, s hudbou, s jeho dočasným pádom v hudobnej kariére a neskorším opätovným vzlietnutím. Žili, až kým ona nezomrela, a hoci on mal diagnózy a nebol najzdravší muž na svete, na jeho odchode zo sveta má iste zásluhu i srdce trúchliace za svojou milou. Zomrel štyri mesiace po nej, ale, vďakabohu, aspoň čistý, so slávou, so spomienkami na rodinu. S vierou, čo ho zachránila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies