Muž v Austrálii, ktorý autom vrazil do skupiny ľudí a 6 zabil, dostal doživotie

NETKY.SK • 22 Február 2019, 16:06 • 2 min
Muž v Austrálii, ktorý autom vrazil do skupiny ľudí a 6 zabil, dostal doživotie

SYDNEY - Austrálčan, ktorý v roku 2017 nabúral na rušnej nákupnej ulici v centre Melbournu autom do skupiny chodcov a zabil pri tom šiestich ľudí, dostal doživotný trest. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie najvyššieho súdu v štáte Viktória.

slovakia

left justify in out

Jamesa Gargasoulasa (29) súd odsúdil na doživotie za vraždy, ktorých obeťami sa stali aj novorodenec, ktorý vyletel z kočíka až do vzdialenosti 60 metrov, a desaťročné dievča.

 

"Išlo o jeden z najhorších prípadov masového zabíjania v dejinách Austrálie," povedal sudca Mark Weinberg Gargasoulasovi počas vypočúvania pred vynesením rozsudku.

 

V liste, ktorý Gargasoulas prečítal na súde, trval na tom, že nie je diabol, a spáchanie vrážd dal za vinu "útlaku vlády". Ďalej povedal, že je mesiáš a konal v mene Boha, akurát že jeho myseľ bola vtedy v "zlom stave".

 

 

Gargasoulas má diagnostikovanú paranoidnú schizofréniu, v deň konania súdu však bol schopný vypovedať. K obvineniam sa odmietol priznať.

 

Polícia uviedla, že čin nemal teroristické pozadie a páchateľ bol už v minulosti obvinený z domáceho násilia, pričom pred spáchaním zločinu užil drogy.

 

Gargasoulas bude môcť súd požiadať o prepustenie z väzby v roku 2063, keď bude mať 73 rokov. Predvlaňajší incident v Melbourne bolo jedným z najhorších prípadov vraždenia v austrálskych dejinách od masakru v Port Arthure z roku 1996, keď v juhovýchodnej Tasmánii páchateľ zastrelil 35 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona