Muž sa priznal k plánom na prevádzkovanie výcvikového tábora v New Yorku pre al-Káidu

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 06:58 • 2 min
Muž sa priznal k plánom na prevádzkovanie výcvikového tábora v New Yorku pre al-Káidu

NEW YORK - Mentálne narušený britský občan menom Haroon Aswat sa v pondelok pred americkým federálnym súdom v newyorskom Manhattane priznal, že chcel na ranči v odľahlej časti štátu Oregon založiť výcvikový tábor pre radikálov medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.

slovakia

left justify in out

Jeho zámery sa podľa agentúry AP viažu ešte k roku 1999, keď vycestoval do uvedenej lokality na príkaz moslimského radikálneho duchovného abú Hamzá Masrího z Londýna. Jeho úlohou bolo pomáhať cvičiť odvedencov, ktorí sa chceli zúčastniť na džiháde v mene tejto teroristickej organizácie.

 

Aswatov argument, že mu ako 20-ročnému diagnostikovali schizofréniu, súd nevzal do úvahy, tvrdiac, že obžalovanému bola poskytovaná primeraná lekárska starostlivosť a nevykazoval nijaké príznaky tohto ochorenia. 40-ročnému Aswatovi, ktorého obvinili v roku 2005, hrozí do 20 rokov za mrežami.

Rozsudok vynesie súd 31. júla. Zatiaľ nie je jasné, či sa mu doň zaráta aj takmer desať rokov strávených v britskom väzení, kde bojoval proti extradícii do USA, ku ktorej došlo vlani v októbri.

 

Masrího odsúdili tohto roku na tom istom newyorskom súde na doživotie za podporovanie terorizmu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies