Muž s podozrením na botulizmus upadol do kómy, otrávil sa z potravín

NETKY.SK • 18 August 2015, 15:07 • 2 min
Muž s podozrením na botulizmus upadol do kómy, otrávil sa z potravín

BANSKÁ BYSTRICA - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica zaznamenal uplynulý týždeň jeden prípad podozrenia na botulizmus u 43-ročného pacienta z okresu Banská Bystrica. Clostridium botulinum patrí medzi mikrobiálnych pôvodcov alimentárnych intoxikácií - otravy z potravín.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová, testami, ktoré vykonali laboratóriá banskobystrického RÚVZ z odobratých vzoriek – obsahu z troch obalov cícerovej nátierky, výrobcu ALFA BIO (dátum spotreby 21.8.2015), ktoré pacient konzumoval, bolo detekované suspektné Clostridium botulinum.

 

"Zvyšky z obalov koložvárskej kapusty vegetariánskej, ktorú tiež konzumoval, boli negatívne, rovnako ako vyšetrenie obsahu cícerových nátierok odobratých v originálnom balení tej istej šarže," uviedla k prípadu hovorkyňa. Pacient ochorel v noci z 11. na 12. augusta, keď začal pociťovať prvé príznaky - ťažoba na žalúdku a nevoľnosť. Nad ránom vstal, mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa veľmi slabý, mal problémy s prehĺtaním.

 

Išiel so sprievodom na lekársku službu prvej pomoci, odkiaľ ho poslali na urgentný príjem Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Tam ho prijali na hospitalizáciu na neurologickú kliniku, kde vyslovili podozrenie na botulizmus na základe typických klinických príznakov. Jeho stav sa začal prudko zhoršovať, preto ho preložili na metabolickú JIS internej kliniky. Podali mu tri dávky antibotulinického séra. Pacient však upadol do kómy a preložili ho na oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny.

 

"Ide teda o prípad ochorenia s typickým klinickým obrazom botulizmu a ako faktor prenosu bola pravdepodobne cícerová nátierka, v ktorej zvyškoch bolo detekované suspektné Clostridium botulinum,“ uviedla vedúca odboru epidemiológie RÚVZ B. Bystrica Mária Avdičová.

 

Zároveň bola o výskyte botulizmu a epidemiologických okolnostiach upovedomená Regionálna veterinárna a potravinová správa Banská Bystrica (RVPS), ktorá je kompetentná vo veci konať podľa zákona. RVPS ihneď pozastavila ďalšiu distribúciu cícerovej nátierky aj koložvárskej kapusty vegetariánskej všetkých šarží a vykonáva ďalšie šetrenie na zabezpečenie preventívnych opatrení u výrobcu a na trhu s ohľadom na ochranu zdravia spotrebiteľov vrátane informovania verejnosti.

 

„Keďže uvedená potravina je tesne pred dátumom spotreby – 21. augusta 2015, a v predajniach sa už pravdepodobne nenachádza, ale môžu ju mať zakúpenú spotrebitelia, aj touto cestou informujeme a vyzývame obyvateľstvo, aby uvedenú nátierku už nekonzumovali,“ upozornila Avdičová.

 

Botulizmus vzniká ako následok pôsobenia botulotoxínu na ľudský organizmus. Kmene baktérie Clostridium botulinum produkujú neurotoxín označovaný ako botulotoxín, ktorý patrí medzi najsilnejšie známe jedy. Je to ťažká, život ohrozujúca otrava jedlom. Clostridium botulinum je grampozitívna baktéria v tvare tyčinky a je schopná vytvárať spóry. Vo forme spór je bežne rozšírená v prírode – v pôde, bahne, vode, na koreňovej a inej zelenine.

 

Okrem toho sa nachádza aj v tráviacom systéme zvierat, odkiaľ môže byť vylučovaná do prostredia. Prenos klostrídií na potraviny sa môže uskutočniť pri výrobe, pri skladovaní, pri príprave stravy a podobne. Rizikové sú najmä potravinové konzervy bohaté na bielkoviny, ktoré obsahujú mäso, mäsové výrobky, ryby alebo strukoviny. Baktérie Clostridium botulinum sú schopné množenia v širokej škále potravín, ak majú optimálne podmienky, t. j. nedostatok kyslíka a vhodná teplota.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona