Muž roky ukrýval veľký kameň. Myslel si, že je to kus zlata. Má však niečo oveľa cennejšie!

NETKY.SK • 28 November 2021, 09:00 • 2 min
Muž roky ukrýval veľký kameň. Myslel si, že je to kus zlata. Má však niečo oveľa cennejšie!

BRATISLAVA - David Hole sa v roku 2015 prechádzal po Maryborough Regional Parku v austrálskom Melbourne. Vzal si so sebou aj detektor na vyhľadávanie kovov a objavil niečo mimoriadne. Veľmi ťažký kameň červenej farby.

slovakia

left justify in out

Nález si odniesol domov a vyskúšal všetky dostupné možnosti na to, aby ho otvoril. Do rúk vzal vŕtačku, pílu či dokonca kyselinu. Bol si istý, že našiel zlato. Maryborough je totiž región, kde v 19. storočí vrcholila zlatá horúčka.

 

img

 

Neskôr sa rozhodol, že kameň odnesie do múzea v Melbourne, kde mu pomôžu s identifikáciou. Tak sa aj stalo. Odborníci prišli na to, že majú pred sebou mimoriadne vzácny meteorit. Geológ Dermot Henry povedal, že za 37 rokov práce v múzeu videl už množstvo kameňov, o ktorých si mysleli, že sú meteority. Doteraz však identifikovali len dva a tento je druhým z nich. „Ak na Zemi nájdete takýto kameň a snažíte sa ho zdvihnúť, určite nemôže byť takýto ťažký,“ vysvetlil jeho kolega Bill Birch.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: NASA otestuje ochranu Zeme pred zrážkou s asteroidom

 

Vedci preskúmali meteorit, ktorý nazvali Maryborough. Uviedli, že je starý zhruba 4,6 miliardy rokov a má 17 kilogramov. Vďaka diamantovej píle sa im podarilo odrezať kúsok, ktorý odhalil zloženie s vysokým podielom železa. „Meteority nám ponúkajú najlacnejšiu formu výskumu vesmíru. Prenášajú nás v čase a poskytujú nám informácie o veku, zložení a chémii Slnečnej sústavy,“ vyjadril sa Henry. „V niektorých sa nachádza hviezdny prach, ktorý je starší ako naša Slnečná sústava.“

 

img

 

Experti zatiaľ nevedia, odkiaľ k nám meteorit priletel, ani ako dlho je na Zemi. Pracujú s viacerými teóriami. „Tento konkrétny meteorit pravdepodobne pochádza z pásu asteroidov medzi Marsom a Jupiterom a odtiaľ ho vytlačili asteroidy, ktoré doň narážali a jedného dňa skončil na Zemi,“ uviedli. Uhlíková metóda priblížila, že na našej planéte by sa mohol nachádzať 100 až 1000 rokov. Medzi rokmi 1889 a 1951 pritom spozorovali niekoľko meteoritov, ktoré by mohli súvisieť aj s týmto.

 

K téme: ISS hrozili dve zrážky s vesmírnym odpadom. Astronauti sa pripravili na rýchly únik

 

Vedci ho označili za oveľa cennejší ako zlato, pričom pre nich má obrovskú hodnotu. Je jedným zo 17 meteoritov, ktoré našli v austrálskom štáte Victoria. Je tiež druhou najväčšou chondritickou hmotou po 55-kilogramovom vesmírnom objekte, ktorý identifikovali v roku 2003.

 

img

 

Nie je to prvý meteorit, ktorému trvala cesta do múzea niekoľko rokov. V roku 2018 sa objavila správa o meteorite, ktorý počas pobytu na Zemi vystriedal dvoch majiteľov, ktorí ho dokopy vlastnili 80 rokov, kým sa dostal k odborníkom.

 

Možno vás zaujme: Black Friday láka aj kyberzločincov. Na čo si máme dávať pozor?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies