Muž plačúci krv

NETKY.SK • 28 December 2018, 18:39 • 2 min
Muž plačúci krv

BRATISLAVA – Scéna ako z hororového filmu. Na kliniku príde pacient, ktorý začne plakať krv a tvrdí, že ho nič nebolí. Nie nepozeráte žiadny film. Plačúca krv (hemolakria) je veľmi zriedkavý stav, kedy namiesto sĺz zo slzných kanálikov na tvári vyteká krv.

slovakia

left justify in out

V Indii bol zaznamenaný prípad, kedy lekári nad mužom s touto diagnózou začali len neveriacky krútiť hlavami. 22-ročný muž, z istých dôvodov nechce byť menovaný, navštívil nemocnicu po tom, ako sa jeho tvár už po druhý raz zaliala krvou z očí. Lekári však plakanie krvi z terminológie poznajú, no nikdy sa s tým ešte nestretli.

 

 

"Hemolakria (Plačúca krv) je stav, kedy pacient plače krv namiesto klasických slaných sĺz, ktoré by mali vytekať zo slzných kanálikov. Tento stav okrem zanedbateľnému úbytku krvi v podstate nič nespôsobuje, no je to prejav iných chorôb," uviedol doktor Robert James.

 

Muž bol po prvotnom ošetrení prevezený na Inštitút lekárskych vied sídliacom na ostrove South Andaman v Indii. Tam sa podrobil rozsiahlym testom, aby sa zistila príčina krvácania. Pečeňové výsledky boli v norme. Lekári dokonca vylúčili aj genetické choroby, akými sú Von Willerbrandova choroba či horúčka dengue. Rozhodli sa teda, že by to mohla byť hemolakria s prívlastkom idiopatická, teda s neznámou príčinou.

 

 

Najpravdepodobnejšou teóriou by bolo, že krvácanie z očí by mohlo značiť výskyt nádoru v slzných žľazách za okom. Nevylučuje sa ale ani bakteriálna konjunktivída či lokálne poškodenie oka.

Pri ženách takéto krvácanie z očí môže spôsobiť hromadenie tkaniva v priebehu menštruácie, preto je výskyt u mužov menej pravdepodobný.

 

Časopis New England Journal of Medicine sa však na danú situáciu vyjadril, "že už sa vyskytol jeden prípad tzv. Plačúcej krvi, a to u muža u ktorého sa zistil výskyt nádorov pod viečkami očí."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies