Muž odsúdený za znásilnenie a lúpež napadol dozorkyňu v košickej väznivci

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 14:12 • 2 min
Muž odsúdený za znásilnenie a lúpež napadol dozorkyňu v košickej väznivci

BRATISLAVA - K fyzickým útokom odsúdených slovenských väzňov voči dozorcom - príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) počas ich výkonu služby dochádza veľmi ojedinele.

slovakia

left justify in out

V tomto roku sa odohrali len tri, a to posledný koncom minulého týždňa. "V piatok 17. júla v popoludňajších hodinách došlo v priestoroch kuchyne odsúdených v ústave Košice-Šaca k fyzickému napadnutiu a vyhrážaniu sa nožom príslušníčke zboru 38-ročným odsúdeným, ktorý sa vo výkone trestu odňatia slobody nachádza pre spáchanie trestných činov znásilnenia, lúpeže a vydierania. Vďaka rýchlemu zásahu sa podarilo zabrániť závažnejším dôsledkom jeho konania a napadnutej príslušníčke zboru boli spôsobené ľahšie zranenia, ktoré si vyžadovali ošetrenie v Nemocnici s poliklinikou Košice-Šaca s následnou práceneschopnosťou," uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Adrián Baláž. Podľa informácií TASR spomínaný väzeň v tomto ústave s minimálnym stupňom stráženia čistil v kuchyni nožom zemiaky.

 

O uvedenej skutočnosti riaditeľ ústavu bezprostredne po jej vzniku informoval vedenie Generálneho riaditeľstva zboru. "Nakoľko okolnosti tejto udalosti prešetrujú príslušníci Okresného riaditeľstva PZ Košice, nie je Zbor väzenskej a justičnej stráže oprávnený poskytnúť k prípadu bližšie informácie," dodal ďalej Baláž. Ďalšie dva spomínané útoky v tomto roku však nemali až tak nebezpečný charakter, boli bez zbrane - išlo o napadnutie rukami a nohami. V súčasnosti sa v slovenských ústavoch nachádza 1321 obvinených a 8812 právoplatne odsúdených.

 

"Samotná služba v Zbore väzenskej a justičnej stráže už z hľadiska jej špecifického zamerania a výkonu vo väzenskom prostredí predstavuje zvýšené bezpečnostné riziko. Preto každý príslušník zboru prechádza odbornou prípravou a výcvikom. Zároveň je miera reálneho ohrozenia života alebo zdravia zohľadnená jednak v služobnom príjme, ako aj v ďalších sociálnych výhodách oproti iným zamestnaniam. Takmer každé pracovisko, na ktorom sú zaradení odsúdení bez ohľadu stupeň stráženia, využíva v rámci výrobného procesu pomôcky, ktoré môžu byť použité ako zbraň. Či už sú to rôzne druhy náradia, alebo napríklad obuvnícke šidlo, ktoré používajú aj odsúdení na doživotný trest odňatia slobody. Rovnako tak u pracovne nezaradených odsúdených môžu byť pri útoku zo strany väznených osôb využité rôzne časti zariadenia cely, prípadne časti sklenených výplní okien a podobne," zdôraznil na záver Baláž.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona