Muž musí zaplatiť 71-tisíc eur partnerke, ktorú nakazil vírusom HIV

NETKY.SK • 8 Február 2017, 16:25 • 2 min
Muž musí zaplatiť 71-tisíc eur partnerke, ktorú nakazil vírusom HIV

MNÍCHOV - Mníchovský súd dnes rozhodol, že muž, ktorý nakazil svoju bývalú partnerku vírusom imunitnej nedostatočnosti (HIV), jej musí zaplatiť odškodnenie vo výške 71.000 eur.

slovakia

left justify in out

Žena sa s mužom zoznámila v roku 2012 a žiadala ho, aby si dal urobiť test na HIV, kým budú mať spolu pohlavný styk, pretože jeho predchádzajúca partnerka zomrela na AIDS. Muž absolvoval všeobecnú lekársku prehliadku, ktorá však nezahŕňala test na HIV. A žene povedal, že je zdravý.

 

Niekoľko mesiacov nato, ako spolu mali prvýkrát sex, testy potvrdili, že žena je HIV pozitívna.

Žena, ktorá má v súčasnosti 60 rokov, pôvodne požadovala odškodnenie vo výške 160.000 eur. Vyšší regionálny súd v Mníchove dnes túto sumu znížil po tom, ako riešil ženinu žalobu v rámci odvolacieho konania.

 

Konštatoval, že muž musí žene zaplatiť súdne trovy rovnako ako prípadné ďalšie náklady, ktoré jej môžu vzniknúť v dôsledky choroby v budúcnosti. Na konci roka 2015 žilo v Nemecku 84.700 HIV pozitívnych ľudí, vyplýva z najnovšieho odhadu Inštitútu Roberta Kocha.

 

HIV pozitívny človek je nakazený vírusom nedostatku ľudskej imunity, ktorý je pôvodcom ochorenia AIDS. Celé roky, počas ktorých môže infikovať ďalšie osoby, však nemusí mať žiadne zdravotné problémy. U väčšiny nakazených dôjde k rozvoju príznakov AIDS v priemere asi desať rokov po nakazení.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies