Muž mal na tele vytetované niečo, čo zmiatlo doktorov

NETKY.SK • 3 December 2017, 12:29 • 2 min
Muž mal na tele vytetované niečo, čo zmiatlo doktorov

MIAMI - V neobvyklej situácii sa ocitli doktori miamskej univerzitnej nemocnice. Do starostlivosti sa k nim dostal pacient, ktorý mal na hrudníku vytetovaný nápis "do not resuscitate", v preklade "neoživovať". Bol pritom v bezvedomí a potreboval akútne ošetriť. Doktori tak nevedeli, či ctiť jeho tetovanie a neošetrovať, alebo mužovi pomôcť. Nakoniec sa rozhodli pre druhú možnosť. Informoval o tom Blesk.cz.

slovakia

left justify in out

Prípad, ktorý opísal odborný časopis New England Journal of Medicine sa týkal 70 ročného muža, ktorý bol do nemocnice dovezený s vysokou mierou alkoholu v krvi a bez dokladov k identifikácii. Doktori tak nezískali kontakt na jeho rodinu a nemohli sa poradiť, ako na tetovanie reagovať.

 

Nakoniec požiadali v nemocnici o výnimočnú etickú konzultáciu, či je v tomto prípade ošetrenie v poriadku. Medzitým sa ale pacientovi začal výrazne spomaľovať tep, doktori preto urýchlili rozhodovanie a dohodli sa, že tetovanie nie je dostatočná demonštrácia želania pacienta a muža ošetrili.

 

obrazok

 

"Aj keď to bolo náročné, rozhodli sme sa to tetovanie nerešpektovať. Vždy je lepšie zvoliť cestu, ktorá nemá nevratné následky. Boli sme ale veľmi neistí, pretože pacient dával najavo svoje prianie veľmk netradičným spôsobom," napísali ošetrujúci doktori.

 

Muž druhý deň napriek zdravotnej starostlivosti zomrel. Podľa hlavného ošetrujúceho doktora Gregory Holta bolo najťažšie rozhodnúť, či doktori konali správne z právneho hľadiska.

 

Florida má práva pacientov striktne stanovené. Konzultanti ale doktorom povedali, že je v poriadku muža ošetriť. Polícia neskôr našla jeho zdravotné záznamy, v ktorých bolo oživovanie explicitne povolené.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies