Muž, ktorý vo Francúzsku unikol trestu smrti, vyjde po 40 rokoch na slobodu

NETKY.SK • 15 September 2017, 19:24 • 2 min
Muž, ktorý vo Francúzsku unikol trestu smrti, vyjde po 40 rokoch na slobodu

PARÍŽ - Francúzske justičné orgány dnes rozhodli o podmienečnom prepustení muža, ktorého prípad sa pred 40 rokmi stal symbolom boja proti trestu smrti vo Francúzsku. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Patrick Henry bol odsúdený na doživotie za vraždu sedemročného chlapca spáchanú v roku 1976. Vo väzení si tento 64-ročný muž odpykal 40 rokov trestu a o prepustenie na slobodu požiadal v súvislosti so svojím ochorením. Henryho advokát spresnil, že jeho mandant trpí rakovinou.

 

Prokuratúra oznámila, že vzhľadom na Henryho zdravotný stav sa proti rozhodnutiu súdu neodvolá.

 

Ako oznámila Béatrice Angelelliová, prokurátorka mesta Melun v departemente Seine-et-Marne, Henryho by mohli z väzenia prepustiť už túto sobotu.

 

Súdny proces s Henrym sa konal koncom 70. rokov a trestu smrti unikol vo veľkej miere vďaka svojmu advokátovi Robertovi Badinterovi, ktorý bol veľkým odporcom absolútneho trestu a neskôr sa - už ako minister spravodlivosti - zasadil sa za to, aby bol trest smrti vo Francúzsku zrušený. Stalo sa tak v roku 1981.

 

Henry sa dlhé roky tešil povesti vzorného väzňa, čo v roku 2001 - po absolvovaní 25 rokov trestu - viedlo k jeho podmienečnému prepusteniu na slobodu. O rok neskôr ho však v Španielsku zadržali s 10 kilogramami marihuany, po čom nasledoval návrat do väzenia. Odvtedy Henry podal niekoľko žiadostí o podmienečné prepustenie na slobodu, ktoré však boli zamietané.

 

Ako dnes napísali francúzske médiá, súd pri svojom rozhodovaní o jeho najnovšej žiadosti o prepustenie zobral do úvahy "morálnu a priateľskú podporu" Martine Veysovej, ktorá Henryho vo väzení navštevovala a ktorá je ochotná "sprevádzať ho počas posledného a krátkeho pobytu na slobode".

 

Henry pritom musí na slobode dodržať podmienky stanovené súdom: nesmie nadviazať kontakt so žalujúcou stranou vo svojom procese, nesmie navštíviť departement Aube, kde v mestečku Pont-Sainte-Marie svojho času uniesol sedemročného Philippa Bertranda a žiadal zaňho výkupné. Chlapca však zavraždil uškrtením. Telo dieťaťa sa potom našlo pod posteľou Henryho, ktorý sa v tom čase živil ako obchodný cestujúci.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona