Muž, ktorý vlani zámerne vyhodil do vzduchu svoj byt vo Viedni, dostal doživotie

NETKY.SK • 12 Január 2018, 06:00 • 2 min
Muž, ktorý vlani zámerne vyhodil do vzduchu svoj byt vo Viedni, dostal doživotie

VIEDEŇ - Muža, ktorý 26. januára 2017 zámerne vyhodil do vzduchu svoj byt vo Viedni-Hernalse a pripravil tak o život správcu objektu, uznali vo štvrtok v procese v rakúskej metropole za vinného z trestného činu vraždy, 23-násobného pokusu o vraždu, podpaľačstva a nebezpečného vyhrážania sa a odsúdili na doživotný trest väzenia.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatšesťročný obžalovaný, ktorého čin charakterizovala sudkyňa Andrea Wolfrumová ako akt "samojustície", avizoval napadnutie rozsudku, ktorý tak nie je právoplatný. Súd, ktorý zohľadnil mimoriadnu sebeckosť obžalovaného, jeho pocit, že je obeťou, ako i jeho ľahostajnosť, prisúdil poškodeným bolestné v celkovej výške viac ako 315.000 eur.

 

Prokuratúra vnímala čin ako akt pomsty voči správcovi domu, ktorý inicioval deložovanie obžalovaného pre dlhodobé neplatenie nájomného, ale aj poplatkov za dodávky elektrickej energie a plynu. Silnú explóziu, ktorú obžalovaný nepriamo vyvolal uvoľnením plynového ventilu a následným únikom plynu, vtedy 64-ročný správca neprežil. Aj samotný obžalovaný utrpel ťažké zranenia.

 

Muž pri vyšetrovaní i v súdnej miestnosti poprel zámer zabíjať a tvrdil, že išlo o nešťastie, ktoré spôsobila jeho snaha opraviť uvoľnené plynové vedenie. Na súde ho však nečakane usvedčil jeden z jeho spoluväzňov, ktorému "sa pochválil" uvoľnením plynového ventilu.

 

Informácie priniesli tlačová agentúra APA i rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. Vyhrážanie sa prokurátorke, ďalšiemu väzňovi a zamestnancovi justičnej stráže vyniesli obžalovanému, ktorý bol napriek viacerým aspektom povahy v čase činu podľa súdneho znalca z odboru psychiatrie príčetný a nesie za svoje konanie plnú zodpovednosť, aj trest za tento delikt.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies