Muž, ktorý v Afganistane strieľal na našich vojakov, je na zoznamoch nežiaducich osôb

NETKY.SK • 31 Október 2013, 12:30 • 2 min
Muž, ktorý v Afganistane strieľal na našich vojakov, je na zoznamoch nežiaducich osôb

BRATISLAVA – Lambar Chán, ktorý začiatkom júla strieľal na skupinu spojeneckých vojakov, je zaradený na dva zoznamy nežiaducich osôb. Na dnešnej tlačovej konferencií to uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.

slovakia

left justify in out

Počas streľby z guľometu prišiel o život príslušník strážnej jednotky Daniel Kavuliak, dvaja slovenskí vojaci boli zranení ťažko, ďalší štyria ľahko.

"Zoznam, na ktorý sa nám zatiaľ podarilo tohto afganského kriminálnika zaradiť, sú Shengenský zoznam Európskej únie, ktorý zaznamenáva a monitoruje osoby v kategórií persona non grata v shengenskom priestore a na všetkých ambasádach shengenských krajín vo svete a na zoznam amerického ministerstva zahraničných vecí," uviedol Koterec. Na zoznamy OSN, ktoré sú dva - jeden pre Taliban, druhý pre Al-Káidu, sa ho zatiaľ nepodarilo zaradiť. "Momentálne je loptička na afganskej strane, kde prebieha vyšetrovanie afganskými bezpečnostnými silami," dodal Koterec. Shengenský a americký zoznam umožňujú sledovanie prípadne identifikovanie osôb, ktoré sú naň zaradené. "Pokiaľ ide o postih týchto osôb, ten je možný až vtedy, keď by dotyčná osoba bola odsúdená, respektíve by bol dokázaný trestný čin," dodal Koterec.

Lambar Chán po útoku na vojakov z väzenia utiekol. Podľa ministra obrany Martina Glváča šanca na dolapenie útočníka tu stále je. "Pred pár týždňami bol dolapený podobný takýto terorista a bol dolapený po asi 10 alebo 12 rokoch," uviedol Glváč.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies