Muž, ktorý strojcovi atentátov v Paríži požičal svoj byt, zostáva vo väzbe

NETKY.SK • 23 November 2015, 14:02 • 2 min
Muž, ktorý strojcovi atentátov v Paríži požičal svoj byt, zostáva vo väzbe

PARÍŽ - Francúzski vyšetrovatelia dnes opäť predĺžili predbežnú väzbu muža, ktorý je podozrivý, že svoj byt na parížskom predmestí Saint-Denis poskytol ako úkryt predpokladanému strojcovi atentátov z 13. novembra v Paríži, Abdelhamidovi Abaaoudovi, informovala dnes televízna spoločnosť RTL.

slovakia

left justify in out

Jawad Bendaoud je v predbežnej väzbe od 18. novembra, keď elitné jednotky francúzskej polície podnikli operáciu v Saint-Denis s cieľom dolapiť Abaaouda. Výsledkom policajného záťahu bolo zadržanie ôsmich podozrivých. O život prišiel Abaaoud, jeho sesternica Hasna Aitboulahcenová a zatiaľ neznáma osoba.

RTL upozornila, že v Bendaoudovom prípade vyšetrovatelia použili ojedinelý postup, keďže predĺženie predbežnej väzby na viac ako štyri dni po sebe môže byť nariadené jedine v prípade bezprostrednej hrozby atentátom alebo vtedy, ak prípad vyžaduje medzinárodnú spoluprácu policajných alebo justičných orgánov.

Bendaoud v deň svojho zadržania pred novinármi vyhlásil, že o požičanie bytu ho požiadal známy. Dočasným prenajímateľom neprekážalo, že byt je nevybavený, "chceli len vodu a priestor na modlenie". "Chceli, aby som pomohol, tak som pomohol, nevedel som, že by mohli byť teroristi," vyhlásil muž, keď ho s putami na rukách odvádzala polícia.

 

Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu však Bendaouda deň pred policajnou operáciou v Saint-Denis svedkovia videli, ako sa rozpráva s Aitboulahcenovou práve o požičaní bytu Abaaoudovi, v Belgicku žijúcemu džihádistovi marockého pôvodu, a jeho komplicovi zo série atentátov v Paríži.

 

Abdelhamid Abaaoud bol zrejme za niekoľkými atentátmi, ktoré sa v poslednom čase odohrali alebo boli prekazené v Európe. Podľa televízie i-Télé bol Abaaoud asi zodpovedný aj za atentát spáchaný v židovskom centre v Bruseli Mehdim Nemmoucheom, ako aj za všetky nedávne pokusy o atentáty na parížskom predmestí Villejuif a v exprese Thalys, kde útočníka zneškodnili samotní cestujúci.

 

Vyšetrovatelia majú podozrenie, že Abaaoud bol organizátorom a koordinátorom bombových útokov a streľby, ktoré sa 13. novembra odohrali na šiestich miestach Paríža a na jeho predmestí Saint-Denis. Tieto útoky si vyžiadali 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených, pričom stav mnohých z nich je kritický.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies