Muž, ktorý strávil vyše 40 rokov vo väzenskej samotke, na slobode zomrel

NETKY.SK • 5 Október 2013, 07:02 • 2 min
Muž, ktorý strávil vyše 40 rokov vo väzenskej samotke, na slobode zomrel

WASHINGTON - Herman Wallace, ktorého v utorok po 41 rokoch strávených na samotke prepustili z väzenia, zomrel v piatok vo veku 71 rokov na rakovinu pečene. Britskú spoločnosť BBC o tom informoval jeho právnik George Kendall.

slovakia

left justify in out

Wallacea prepustili z väzenia 1. októbra na základe rozhodnutia federálneho sudcu, ktorý konštatoval, že v roku 1974 nebolo rešpektované právo obžalovaného na spravodlivý proces. Z väzenia ho previezli priamo do hospicu. 

Wallace bol jedným z troch členov skupiny nazývanej Angola Three, ktorí boli súdení za vraždu väzenského dozorcu. Všetci traja vinu vždy odmietali. Ich právnici poukazovali na to, že na mieste činu sa nenašli odtlačky prstov odsúdených. Pochybnosti o spravodlivosti rozsudku mala aj vdova po obeti.

Druhého z trojice, Roberta Kinga, prepustili na slobodu v roku 2001. Tretí odsúdený, Albert Woodfox, zostáva vo väzení, trest si odpykáva na samotke, ktorú môže opustiť len na hodinu denne - do sprchy alebo na prechádzku či cvičenie. Prípad trojice mužov, pôvodne uväznených za lúpež, upútal vo svete pozornosť a na ich podporu sa roky viedla medzinárodná kampaň, ktorej cieľom bolo dokázať, že z vraždy dozorcu boli obvinení krivo. Aktivisti ako dôvod obvinenia uvádzali prepojenie trojice na militantnú ľavicovú černošskú Stranu čiernych panterov.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vo vyhlásení k Wallaceovmu úmrtiu uviedla, že vďaka väzenským úradom v štáte Louisiana si Wallace prešiel peklom. "Nikoho by nemali držať 40 rokov v samoväzbe. Aspoň malou útechou je, že (Wallace) zomrel ako slobodný človek po tom, ako bol jeho rozsudok zrušený," uvádza sa v stanovisku AI. BBC informovala, že Wallace strávil vo väzení veľa času čítaním, štúdiom a prípravami odvolaní voči svojmu rozsudku. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies