Muž, ktorý šokoval Ameriku: Miliardár Donald Trump je politický nováčik bez zábran

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 10:19 • 2 min
Muž, ktorý šokoval Ameriku: Miliardár Donald Trump je politický nováčik bez zábran

WASHINGTON - Republikán Donald Trump je politický nováčik, ktorý nikdy nezastával nijakú politickú funkciu a ako ukázal v kampani pred prezidentskými primárkami, je bez zábran.

slovakia

left justify in out

Napriek početným slovným útokom, urážkam a chybám v úsudku počas kampane skončil s veľkým náskokom na čele pôvodne 17-člennej skupiny uchádzačov o republikánsku prezidentskú nomináciu.

 

Trump, ktorý kandiduje pod heslom "Urobme Ameriku opäť veľkou", oslávi 14. júna 70. narodeniny.

 

Kontroverzný Newyorčan s neprehliadnuteľnou, silno lakom na vlasy vystuženou vlnou nad čelom je miliardár - majetok zarobil zväčša prostredníctvom svojho realitného impéria.

 

Trump je bývalý demokrat, bývalý nezávislý a bývalý prezidentský kandidát Reformnej strany, sumarizuje tlačová agentúra DPA.


Narodil sa ako štvrtý z piatich detí a ako 13-ročný nastúpil do vojenskej akadémie. Neskôr bol študentom Fordhamskej univerzity, odkiaľ prešiel na Pensylvánsku univerzitu, kde študoval ekonomiku. Štúdium ukončil v roku 1968 ako bakalár.


Trumpov otec bol synom nemeckých prisťahovalcov. Donald Trump sa stal v roku 1974 prezidentom stavebnej spoločnosti svojho otca a pomenoval ju Trump Organization (Trumpova organizácia).


Následne investoval do hotelov, kasín a luxusných bytov. Jeho majetok dosiahol miliardovú hodnotu vďaka rozličným podnikateľským aktivitám, ktoré zahŕňali napríklad súťaže krásy (Miss Universe), úspešnú televíznu realitnú šou The Apprentice (Učeň) či autorstvo viacerých hojne predávaných kníh, v ktorých radí, ako dosiahnuť úspech v živote a podnikaní.

 

Má tiež vlastnú značku luxusného nábytku.


Jeho podnikateľské projekty neboli vždy bezproblémové: má za sebou štyri bankroty, ale vždy sa mu podarilo podnikanie reštrukturalizovať.


Uzavrel tri manželstvá s atraktívnymi ženami - prvou bola rodáčka z moravského Zlína (v čase jej narodenia Gottwaldova) Ivana Zelníčková. Ich manželstvo vydržalo 15 rokov a narodili sa z neho tri deti.

 

O jeho dvoch rozvodoch sa písalo na titulných stránkach. Má päť detí a osem vnúčat.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies