Muž, ktorý sa priznal k zabitiu ruského pilota, stiahol svoje vyhlásenie

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 12:11 • 2 min
Muž, ktorý sa priznal k zabitiu ruského pilota, stiahol svoje vyhlásenie

IZMIR - Turek, ktorý pred niekoľkými dňami prevzal zodpovednosť za zabitie pilota ruského lietadla zostreleného na hraniciach so Sýriou, vzal späť svoje priznanie a tvrdí, že Olega Peškova nezabil. Informoval o tom dnes na svojej webovej stránke turecký denník Hürriyet.

slovakia

left justify in out

Alparslan Čelik pred sudcom vypovedal, že na ruského pilota nestrieľal. Tvrdil, že aj ostatných povstalcov, ktorí boli na mieste pádu lietadla, vyzýval, aby strieľali.

 

Súd nenašiel dostatok dôkazov o Čelikovej vine za Peškovovu smrť, ale napriek tomu ho ponechal vo väzbe pre porušenie zákona o nosení zbrane.

 

Polícia ho totiž 30. marca zadržala v prístavnom meste Izmir na základe anonymného upozornenia, že v jednej z reštaurácií sa nachádza skupina ozbrojených mužov. Polícia tam pri zásahu zhabala samopal typu Kalašnikov, vysielačky, šesť pištolí a približne 150 nábojov. Čelika a ďalších jeho spoločníkov previedli na policajnú stanicu na výsluch. Pri následnom vyšetrovaní polícia v ich autách zo Sýrie našla ďalší samopal Kalašnikov a dva americké samopaly Thomson.

 

Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom, zostrelila 24. novembra turecká stíhačka typu F-16. Podľa predchádzajúcich správ jedného z pilotov dvojmiestneho lietadla, ktorí sa po zásahu raketou katapultovali, zastrelili turkménski povstalci pôsobiaci v Sýrii.

 

Incident vyvolal veľké napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom. Moskva po ňom zaviedla voči Turecku sériu najmä ekonomických sankcií a súčasne obvinila Ankaru z finančnej podpory teroristickej organizácie Islamský štát (IS), okrem iného tým, že od nej Turci nakupujú ropu. Rusko i Turecko majú navyše odlišný postoj k riešeniu sýrskej krízy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies