Muž, ktorý prehral súd s členmi Led Zeppelin o autorstvo skladby, sa odvolal

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 13:43 • 2 min
Muž, ktorý prehral súd s členmi Led Zeppelin o autorstvo skladby, sa odvolal

BRATISLAVA - Michael Skidmore, ktorý prehral súdny spor o autorstvo gitarového riffu legendárnej skladby Stairway to Heaven už nefungujúcej britskej rockovej kapely Led Zeppelin, sa odvolal.

slovakia

left justify in out

Skidmore zažaloval členov formácie Jimmyho Pagea a Roberta Planta, pričom tvrdil, že muzikanti okopírovali časť slávnej skladby z piesne Taurus, ktorú nahral gitarista známy ako Randy California v roku 1968 s americkou kapelou Spirit. Skidmoreovi, pozostalému zosnulého hudobníka, sa však o tom nepodarilo v júni presvedčiť porotu na súde v Los Angeles. V sobotu preto podal žiadosť o odvolanie.


Porota sa na pojednávaní 23. júna vyjadrila, že hoci Page a Plant mali prístup k spomínanej skladbe Taurus, gitarový riff, za ktorý ich Skidmore zažaloval, sa vnútorne na Stairway To Heaven nepodobá, a tak sa muzikanti nedopustili plagiátorstva.


Skidmore podal na hudobníkov žalobu v roku 2014. V apríli losangeleský sudca Gary Klausner rozhodol, že piesne sú dostatočne podobné na to, aby o tom, či sa spomínaná autorská dvojica skladby Stairway to Heaven dopustila plagiátorstva, rozhodla porota. Tento proces sa začal 14. júna, pričom počas neho vypovedal aj bývalý basgitarista a klávesák Led Zeppelin John Paul Jones. Predstavitelia spoločnosti Warner/Chappell Music, pod ktorú momentálne spadá katalóg Led Zeppelin, po vynesení rozsudku v prospech muzikantov požiadali žalobcu o uhradenie 613-tisíc dolárov (v prepočte takmer 557-tisíc eur) za súdne a právnické poplatky.


Led Zeppelin vznikli v roku 1968 v Londýne, pričom pôvodne sa volali New Yardbirds a okrem Pagea a Planta v nej pôsobili aj basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham.

 

Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971).

 

Práve z nej pochádza Stairway To Heaven, ktorá je jednou z najznámejších skladieb skupiny. Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej, eponymnej z roku 1969 a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom.

 

Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona