Muž, ktorého odsúdili za útok kyselinou na expriateľku, sa obrátil na ústavný súd

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 18:28 • 2 min
Muž, ktorého odsúdili za útok kyselinou na expriateľku, sa obrátil na ústavný súd

PRAHA - Muž z Plzne, ktorého odsúdili na 23 rokov za útok kyselinou sírovou na bývalú priateľku z 18. novembra 2013, podal vo veci ústavnú sťažnosť. Je to jeho posledná možnosť, mimoriadny opravný prostriedok, ktorým sa pokúsi zvrátiť verdikt českej justície.

slovakia

left justify in out

Taxikár Jan Dubský, ktorého odvolanie v marci zamietol Najvyšší súd ČR, vinu popiera. Podľa rozhodnutia najvyššieho súdu ale nepriame dôkazy proti nemu tvoria ucelený reťazec a vylučujú možnosť, že by spomínaný zločin spáchal ktosi iný.

 

V zdôvodnení rozsudku sa spomínajú aj pachové stopy z miesta činu, svedecké výpovede i fakt, že na obuvi obžalovaného sa našli kvapky kyseliny sírovej. Informovali o tom v týchto dňoch české elektronické médiá. O sťažnostiach jednotlivcoch rozhoduje ústavný súd obvykle v priebehu niekoľkých mesiacov.

 

Niekdajší priateľ o 13 rokov mladšej poškodenej sa do hľadáčiku kriminalistov dostal už na druhý deň po útoku. Podľa ľudí, ktorí pár dobre poznali, rozchod z augusta 2013 muža úplne "rozhodil", neustále ju prehováral k návratu. Snažil sa na ňu pôsobiť aj psychicky, vyhrážal sa i samovraždou a bral lieky, informovali krátko po čine české médiá.

 

Útočník musel vedieť, že žena strávila noc na pondelok v prepožičanom byte v paneláku, pred ktorým si na ňu počkal. Majiteľkou bytu je sestra prepadnutej a muž sa iba v ostatných dňoch pred útokom mal dozvedieť, že slúži jeho expriateľke na stretnutia s novým partnerom.

 

K prepadu došlo vo chvíli, keď žena nastupovala do automobilu typu Škoda Fabia so slovenským evidenčným číslom, ktoré podľa vtedajších informácií denníka Právo patrilo spoločnosti A&T Group z Vysokej nad Kysucou, venujúcej sa leasingu, medzinárodnej preprave, podnikaniu s nehnuteľnosťami a v stavebníctve.

 

Zo svedkov útoku si muža všimli viacerí, vzhľadom na šiltovku a kapucňu, ktoré mal na sebe, ho však nedokázali identifikovať.

Obeť útoku prežila iba vďaka dobrej fyzickej kondícii, rýchlej odbornej pomoci a šťastnej zhode okolností. Zostali jej však trvalé následky, prišla o zrak, ušný lalok a očné viečka, zostali jej jazvy na tvári, pričom sa niekoľko mesiacov zotavovala z početných zranení dýchacích a tráviacich orgánov, ktoré kyselina rozleptala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies