Muž dostal dvojročný trest za nehodu so smrteľným následkom

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 08:24 • 2 min
Muž dostal dvojročný trest za nehodu so smrteľným následkom

BANSKÁ BYSTRICA – Na dva roky odňatia slobody nepodmienečne za dopravnú nehodu so smrteľným následkom sprísnil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici trest pre 54-ročného Banskobystričana, inžiniera Dušana Rybára.

slovakia

left justify in out

Ako vodič osobného auta Subaru Forester zavinil zrážku so Škodou Forman, pri ktorej utrpela smrteľné zranenia manželka vodiča škodovky. Prvostupňový súd Rybára poslal do väzenia na šestnásť mesiacov, ale prokurátor požadoval prísnejší trest a odvolací súd mu vyhovel.


Tragická nehoda sa stala 26. decembra 2013 podvečer na ceste I/66 pri obci Lučatín. Rybár, jazdiaci v smere od Banskej Bystrice na Brezno, nevenoval dostatočnú pozornosť vedeniu vozidla a situácii v cestnej premávke. V pravotočivej zákrute prešiel do protismeru, kde sa zrazil s protiidúcim vozidlom Škoda Forman, ktoré viedol 62-ročný Ľudovít Švantner. Jeho manželka pri zrážke utrpela ťažké zranenia, ktorým podľahla po prevoze do nemocnice. V aute sedela v tom čase aj 11-ročná vnučka manželov Sarah. Otras mozgu, tržné rany, pomliaždenie hlavy a iných častí tela dievčaťa kvalifikoval súdny znalec ako ťažkú ujmu na zdraví. Rôzne zranenia utrpel i vodič Formana a podľa znalca išlo o ublíženie na zdraví.


Rybár po nehode nechal vozidlo na mieste a odišiel preč. Neskôr sa prihlásil na polícii a tvrdil, že utrpel otras mozgu a na priebeh nehody sa nepamätá. Prechodnú stratu pamäti potvrdilo i znalecké skúmanie.


Na prvostupňovom pojednávaní Rybár vinu priznal. Súd to zohľadnil ako poľahčujúcu okolnosť a uložil mu nepodmienečný trest odňatia slobody na 16 mesiacov a na šesť rokov mu zakázal šoférovať. Proti rozsudku prvostupňového súdu sa odvolal prokurátor i obžalovaný Rybár. Prokurátor požadoval prísnejší trest odňatia slobody vzhľadom na následky nehody. Žalobca poukázal i na to, že Rybár je nedisciplinovaný vodič, pretože pred nehodou mal viac ako dvadsať porušení dopravných predpisov a aj po nej spáchal päť dopravných priestupkov. Obžalovaný, naopak, označil nepodmienečný trest za prísny a požadoval jeho zmenu na podmienečný. Zdôvodňoval to tým, že nepodmienečný trest by postihol jeho blízkych, keďže je jediným živiteľom rodiny. Rovnako chcel skrátiť trest zákazu šoférovania, pretože vozidlo potrebuje k výkonu povolania.


Odvolací súd vyhovel prokurátorovi, trest pre Rybára sprísnil a jeho odvolanie zamietol. Predseda senátu uviedol, že obžalovaný je nedisciplinovaný vodič a uložený trest zodpovedá všetkým zákonným kritériám.


Ľudovít Švantner označil trest za nízky a uviedol, že Rybár mu až po roku od tragédie napísal ospravedlňujúci list. Vnučke Sarah sa neospravedlnil doteraz. Na odvolacom konaní Rybár povedal, že mu je ľúto, čo sa stalo a prítomným poškodeným sa ospravedlnil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona