Muž daroval galérii Dürerov obraz, ktorý kúpil na blšom trhu

NETKY.SK • 6 August 2016, 16:47 • 2 min
Muž daroval galérii Dürerov obraz, ktorý kúpil na blšom trhu

STUTTGART - Neznámy muž daroval múzeu umenia v nemeckom Stuttgarte obraz nemeckého renesančného maliara a grafika Albrechta Dürera.

slovakia

left justify in out

Ten sa mu podarilo získať na blšom trhu vo východofrancúzskej obci Sarrebourg, pričom zaň zaplatil iba pár eur. Keď si údajne dielo bližšie prezrel, všimol si na zadnej strane pečiatku stuttgartskej galérie a rozhodol sa jej ho vrátiť. Medirytinový obraz Madony s dieťaťom a anjelmi totiž zmizol počas druhej svetovej vojny, no dodnes sa ho podarilo udržať vo veľmi dobrom stave.


Albrecht Dürer sa narodil 21. mája 1471 v Norimbergu. Patril medzi umelcov, ktorým sa podarilo priniesť do Nemecka taliansku renesanciu. Tú vo svojej tvorbe kombinoval s nemeckou gotickou tradíciou. Medzi jeho diela patria napríklad Autoportrét, Madona s dieťatkom a anjelmi, Drátovňa, Bedákanie nad Kristom, Smejúca sa vidiečanka či Štyria apoštolovia. Je tiež autorom kníh o perspektíve a o proporciách ľudského tela z rokov 1525 a 1528. Zomrel 6. apríla 1528 vo veku 56 rokov v rodnom meste.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies