Muž ako prvý zomrel pomocou eutanázie, vláda v Kolumbii to podporila

NETKY.SK • 4 Júl 2015, 09:06 • 2 min
Muž ako prvý zomrel pomocou eutanázie, vláda v Kolumbii to podporila

BOGOTA - Sedemdesiatdeväťročný muž trpiaci neliečiteľnou rakovinou hrtana sa stal prvým Kolumbijčanom, ktorý legálne zomrel pomocou eutanázie s plnou podporou vlády. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ovidio González zomrel v piatok v západokolumbijskom meste Pereira po dlhých týždňoch sporov s lekármi a správcami nemocnice, ktoré sa týkali nariadenia ministerstva zdravotníctva. Toto nariadenie prikazovalo klinikám vykonať eutanáziu, ak o ňu žiadajú smrteľne chorí pacienti.

 

Rozhodnutie ústavného súdu spred 17 rokov znamenalo, že Kolumbia sa stala prvou a jedinou krajinou v Latinskej Amerike a jednou z mála na svete, kde je eutanázia povolená. Lenže Kongres nikdy neschválil zákony, ktoré by presne stanovovali inštrukcie pre vykonanie tejto procedúry, ako to nariadil najvyšší súd. A v apríli zasiahlo do situácie ministerstvo zdravotníctva, ktoré vydalo nariadenie s regulujúcimi smernicami pre poisťovne a nemocnice.

 

Náboženské združenia a mnohých lekárov to nahnevalo a konzervatívny generálny inšpektor Kolumbie sa pokúšal zablokovať uplatnenie nových smerníc v praxi, ktoré vyžadujú od všetkých nemocníc vytvoriť lekársku komisiu na posúdenie pacientovej žiadosti o eutanáziu. Rímskokatolícka cirkev sa vyhrážala zatvorením desiatok nemocníc, ktoré v krajine vedie, ak od nej budú žiadať vykonanie eutanázií.

 

González je prvým človekom, ktorý zomrel pomocou eutanázie v súlade s vládnym nariadením. Až doteraz väčšinu asistovaných samovrážd vykonávali lekári u pacientov doma a viac-menej v utajení, keďže vládla právne nevyjasnená situácia.

 

Gonzálezovi pomáhal v jeho zápase o eutanáziu jeho syn Julio César González, karikaturista pracujúci pre najpredávanejší denník El Tiempo. González, ktorého umelecký pseudonym je "Matador" alebo "Zabijak", sa s otcom rozlúčil piatkovou karikatúrou, na ktorej sa zubatá s kosou v ruke pýta jeho otca, prečo má zbalené kufre.

"Umieram túžbou po cestovaní," odpovedá jeho otec s kuframi v ruke.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona