Mutko nevidí ruský problém s rasizmom

NETKY.SK • 22 Október 2014, 12:40 • 2 min
Mutko nevidí ruský problém s rasizmom

MOSKVA - Ruský futbal si nepripúšťa, že by mal väčší problém s rasizmom na štadiónoch ako iné krajiny sveta.

slovakia

left justify in out

Názor tlmočil minister športu Vitalij Mutko. Nepresvedčila ho ani séria trestov pre ruské kluby na domácej aj európskej scéne. Za všetky stačí spomenúť úradujúceho šampióna CSKA Moskva, ktorý kompletný program domácich zápasov skupinovej fázy Ligy majstrov musí odohrať bez divákov.

 

"Vôbec nemám pocit, že by sme nejako vybočovali z bežných koľají. V Rusku hrá množstvo hráčov tmavej pleti, Afričanov, Ázijčanov a nie sú žiadne problémy," povedal šéf rezortu a k údajným obavám cudzincov z ruských priaznivcov podotkol: "Neviem, čoho by sa mali báť. Rovnaké problémy sú na celom svete." 

 

Ruská federácia v roku 2018 usporiada majstrovstvá sveta. Reprezentant Pobrežia Slonoviny Yaya Touré po negatívnych skúsenostiach s tamojšími fanúšikmi vyzval na bojkot šampionátu. Ako hráč Manchestru City si v Moskve práve v súboji s CSKA vypočul urážlivé opičie pokriky. 

 

"Rasizmus nie je iba ruský fenomén. Objavuje sa na všetkých štadiónoch sveta, ako dobre vieme. Vyskytuje sa všade, pretože teraz, žiaľ, žijeme v takom svete," vyhlásil člen výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Mutko na záver návštevy inšpektorov v súvislosti s MS 2018. 

 

Minister zároveň prezentoval návrh úprav v projektoch štadiónov v Kaliningrade a Jekaterinburgu, kde sa organizátori rozhodli znížiť pôvodne plánovanú kapacitu. V Kaliningrade sa na tribúny namiesto 45-tisíc zmestí iba 25-tisíc divákov, počas MS provizórne 35-tisíc. Jekaterinburské dejisko bude takisto disponovať 35-tisíc miestami. "Tieto dve mestá nepotrebujú pre svoju budúcnosť také veľké štadióny," uviedol Mutko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona