Musíme otočiť názory Bruselu na podmienky slovenských poľnohospodárov

NETKY.SK • 10 Máj 2012, 11:43 • 2 min
Musíme otočiť názory Bruselu na podmienky slovenských poľnohospodárov

Musíme otočiť názory Bruselu na podmienky slovenských poľnohospodárov - Politika Je najvyšší čas zasadnúť, hľadať cesty a vytvoriť koncepciu, ktorá by hovorila minimálne o zastabilizovaní a postupnom rozvoji poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku

slovakia

left justify in out

img

Je najvyšší čas zasadnúť, hľadať cesty a vytvoriť koncepciu, ktorá by hovorila minimálne o zastabilizovaní a postupnom rozvoji poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku, uviedol TASR pred dnešným 25. valným zhromaždením delegátov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v Banskej Bystrici predseda SPPK Milan Semančík. Na zhromaždení sa zúčastnil aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek. Ako pred ním TASR uviedol, je potrebné otočiť názory Bruselu aj na podmienky slovenských poľnohospodárov. Na sneme chcel tiež jasne deklarovať, že ministerstvo pôdohospodárstva sa otvára pôdohospodárskej obci.

"Máme konkrétne námety, kde by sme chceli veľmi úzko spolupracovať. A chcem deklarovať ten hlavný zámer, že poľnohospodárska politika by sa mala robiť predovšetkým pre poľnohospodárov a potravinárov a ministerstvo by malo slúžiť ich potrebám," pokračoval minister. Podľa neho si v každom prípade budú ctiť a vážiť spoločnú poľnohospodársku politiku. "V prvom rade musíme pootočiť názory Bruselu aj na podmienky slovenských poľnohospodárov." Potom je to podľa neho otázka dotácií, ktorým smerom pôjdu.

Jahnátek pripomenul, že SR má obrovský problém s nezamestnanosťou a práve on vidí ideálny priestor na jej účinné riešenie práve cez poľnohospodárske činnosti. "Čiže, je to otázka pomoci štátu pri zakladaní malých fariem, malých spracovateľských jednotiek, ktoré by neboli odkázané na supermarkety z hľadiska realizácie svojej produkcie. Ale by práve pokrývali ten regionálny trh a týmto spôsobom by dostávali do povedomia ľudí, že slovenské potraviny, výrobky sú kvalitné a cenovo primerané." Potrebná je však aj podpora v rámci I. piliera spoločnej poľnohospodárskej politiky z Bruselu. Jahnátek dodal, že nezamestnanosť máme predovšetkým tam, kde nie je priemysel, na vidieku a je doménou hlavne menej kvalifikovaných ľudí. Práve tieto atribúty sú vhodné na aplikáciu v poľnohospodárstve. Kde rôzne činnosti, ktoré už v SR zanikli, ako špecializovaná rastlinná aj živočíšna výroba, majú vysoké nároky na "prácnosť", na čo je vhodná práve menej kvalifikovaná pracovná sila, dodal Jahnátek.

Semančík pokračoval, že na jubilejnom 25. valnom zhromaždení chcú vyhodnotiť ich účinkovanie počas uplynulého roka. A keďže sa končí funkčné obdobie volených orgánov, tak aj ich trojročné pôsobenie. "Čo sa týka hodnotenia trojročného obdobia, tak otvorene treba povedať, že nie sme spokojní s tým stavom poľnohospodárstva a potravinárstva, v akom sa nachádza. Je potrebné hľadať cesty, aby sme sa odpichli, aby sme sa dostali, si myslím, tam, kde by sme mali aj právom patriť," konštatoval. Najviac ich mrzí prepad produkcie - živočíšnej, ktorá je priam v katastrofálnej situácii. Na otázku novinárky, čo je na rozvoj poľnohospodárstva a potravinárstva v SR potrebné, uviedol: "Je potrebné, aby sme dali šancu našim ľuďom. A samozrejme, šancu im dáme vtedy, keď začneme pomaly a isto otáčať aj to kormidlo. To znamená, že treba venovať väčšiu pozornosť živočíšnej výrobe, lebo tá nám upadá z roka na rok." Za tým treba podľa Semančíka vidieť aj tvorbu pracovných príležitostí.

V katastrofálnej situácii je podľa predsedu SPPK aj chov ošípaných, vyše 60 % bravčového mäsa k nám prichádza z dovozu. Ovplyvňuje to veľa faktorov. "My máme ťažké srdce aj na tú spoločnú poľnohospodársku politiku, ktorá je momentálne v platnosti. Pretože tá položila základy diskriminácie a diskriminačného postavenia poľnohospodárov v celej Európe, myslím tým postavenie východnej a západnej časti," podotkol Semančík.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies