Muscat: Jeden alebo viacero štátov nemôže voľbu europrezidenta zablokovať

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 16:13 • 2 min
Muscat: Jeden alebo viacero štátov nemôže voľbu europrezidenta zablokovať

BRUSEL – Jeden alebo viacero štátov môže byť proti rozhodnutiu, ale nemôžu ho zablokovať, vyhlásil dnes v súvislosti s voľbou predsedu Európskej rady maltský premiér Joseph Muscat. Ten ako premiér štátu predsedajúceho Rade EÚ povedie na dnešnom summite v Bruseli samotnú voľbu nového europrezidenta.

slovakia

left justify in out

"Jeden alebo niekoľko štátov môže byť proti rozhodnutiu, ale nemôže ho zablokovať, pravidlá sú jasné," vyhlásil Muscat.

 

Priznal, že podporuje znovuzvolenie Donalda Tuska, ale zároveň uviedol, že jeho úlohou je aj to, aby "bol názor členských štátov pri stretnutí zohľadnený". Proti kandidatúre Tuska sa postavilo jeho rodné Poľsko, ktoré na svojom názore trvá a navrhlo ako protikandidáta europoslanca Jaceka Saryusza-Wolského.

 

Podporu kandidatúre Tuska pri príchode na dnešný summit vyjadrili aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, holandský premiér Mark Rutte a fínsky premiér Juha Sipilä.

 

Na zvolenie potrebuje víťazný kandidát kvalifikovanú väčšinu, čo znamená 55 percent členských štátov, ktoré reprezentujú aspoň 65 percent obyvateľov EÚ. Doteraz bol ale vždy zvolený jednomyseľne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies