Mušarrafovi predĺžili väzbu o dva týždne

NETKY.SK • 18 Máj 2013, 14:26 • 2 min
Mušarrafovi predĺžili väzbu o dva týždne

ISLAMABAD - Pakistanský protiteroristický súd predĺžil dnes väzbu bývalého prezidenta Parvíza Mušarrafa o ďalšie dva týždne, zatiaľ čo hlavný žalobca v prípade odvolal svoje obvinenia.

slovakia

left justify in out

Renomovaný pakistanský právnik Aslam Ghumman, ktorý v roku 2009 zažaloval Mušarrafa za údajne protizákonné zadržiavanie sudcov, sa podľa vlastných slov rozhodol žalobu stiahnuť s ohľadom na záujmy krajiny. 

"Svoju sťažnosť som podal ako súkromná osoba, ale teraz som dospel k záveru, že trvať na obvineniach nie je v národnom záujme," vyhlásil Ghumman a súčasne poprel špekulácie o tom, že bol na neho vyvíjaný politický tlak. 

Stiahnutie celej obžaloby je závislé aj od vlády

Zatiaľ nie je jasné, či jeho rozhodnutie pôvodného navrhovateľa, spôsobí stiahnutie celej obžaloby. Podľa názoru právnika, ktorý zastupuje exprezidenta v inej kauze, by takýto závažný krok musela odobriť pakistanská vláda. 

Protiteroristický súd v Islamabade odročil ďalšie konanie v prípade na 1. júna, takže Mušarraf do tohto termínu zostane v domácom väzení. 

Mušarraf bol prezidentom Pakistanu v rokoch 2001-2008. V marci tohto roku sa vrátil do Pakistanu po takmer štyroch rokoch dobrovoľného exilu, keďže chcel kandidovať vo voľbách. 

Namiesto toho ho krátko nato zatkli a obvinili z protizákonného zadržiavania sudcov i z toho, že neposkytol dostatočnú ochranu bývalej premiérke Bénazír Bhuttovej, zavraždenej v tom istom roku. Od apríla je zadržiavaný v domácom väzení na jeho farme na predmestí Islamabadu. 

Hlavného prokurátora, ktorý vyšetroval Mušarrafa v kauze Bhuttovej, zastrelili začiatkom mája neznámi ozbrojenci v Ráwalpindi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona