Mušarraf bude čeliť aj obvineniu z vlastizrady

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 17:01 • 2 min
Mušarraf bude čeliť aj obvineniu z vlastizrady

ISLAMABAD - Nová pakistanská vláda chce bývalého vojenského vládcu krajiny Parvíza Mušarrafa súdiť za vlastizradu. V prípade odsúdenia hrozí niekdajšiemu autoritárskemu prezidentovi trest smrti alebo doživotie.

slovakia

left justify in out

Bývalý generál sa do svojej vlasti vrátil v marci po štyroch rokoch strávených vo Veľkej Británii, ktorá mu poskytla azyl. V apríli ho však pakistanské úrady zatkli a odvtedy je v domácom väzení.

"Mušarrafove činy spadajú pod definíciu vlastizrady," povedal pred poslancami nový pakistanský premiér Naváz Šaríf. "Môže čeliť procesu... a bude sa zodpovedať pred súdom," dodal. Podobný názor má aj pakistanský generálny prokurátor Munír Malik. Obvinenia z vlastizrady pritom môže vzniesť len štát v podobe najvyšších ústavných činiteľov. 

Proti Mušarrafovi vedú pakistanské orgány tri konania. Exprezident je podozrivý z účasti na vražde bývalej premiérky Bénazír Bhuttovej ako aj z odvolania nepohodlných sudcov po vyhlásení výnimočného stavu v roku 2007. 

Mušarraf vládol Pakistanu v rokoch 1999 až 2008, pričom bol významným spojencom prezidenta Spojených štátov Georgea W. Busha v takzvanej vojne proti teroru. Ešte v roku 2010 nechal súd Mušarrafovi zhabať majetok a zmraziť bankové účty pre ignorovanie predvolaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies