Mursího úrad odmieta ultimátum armády

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 08:36 • 2 min
Mursího úrad odmieta ultimátum armády

KÁHIRA - Úrad egyptského prezidenta Muhammada Mursího sa odmieta podriadiť ultimátu armády, ktorá ho v pondelok vyzvala na splnenie "požiadaviek ľudu" do 48 hodín a pohrozila zásahom do vyostrujúceho sa sporu medzi znepriatelenými politickými tábormi.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejneného vyhlásenia bude Mursí pokračovať v presadzovaní vlastného plánu národného zmierenia, zatiaľ čo samostatné konanie armády by mohlo "prehĺbiť rozkol" a "ohroziť sociálny zmier" v krajine. Prezidentský palác taktiež ubezpečil, že hlava štátu svoj postup konzultuje "so všetkými národnými silami v záujme upevnenia cesty demokratických zmien a ochrany vôle ľudu".

"Egyptský občiansko-demokratický štát je jedným z najdôležitejších výdobytkov revolúcie z 25. januára (2011)... Egypt rozhodne nedovolí žiadny krok späť bez ohľadu na okolnosti," vyhlásila Mursího kancelária v narážke na vzburu proti režimu autoritárskeho prezidenta Husního Mubaraka. 

Egyptské ozbrojené sily v pondelok varovali, že zasiahnu do vyostrujúceho sa sporu medzi Mursím a opozíciou, ak "požiadavky ľudu" nebudú splnené v priebehu 48 hodín. Vyhlásenie s ultimátom zverejnili po tom, ako cez víkend vyšli do ulíc milióny odporcov islamistického lídra, aby si pripomenuli prvé výročie jeho nástupu do funkcie. Mursímu dalo krátko predtým ultimátum aj opozičné hnutie Tamarud (Povstanie), podľa ktorého musí odstúpiť do utorňajšieho podvečera, ak nechce čeliť "občianskej neposlušnosti".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona