Mursího sympatizanti mali generálku pred masovými demonštráciami

NETKY.SK • 2 November 2013, 09:59 • 2 min
Mursího sympatizanti mali generálku pred masovými demonštráciami

KÁHIRA - Tisíce ľudí podporujúcich zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího zúčastnili sa v piatok na pouličných protestoch po celom Egypte, aby tak vystupňovali tlak na armádou podporovanú dočasnú vládu. Protesty sa konajú pred súdnym pojednávaním s Mursím, ktoré sa začne na budúci pondelok.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra Reuters, polícia v Alexandrii použila slzotvorný plyn, aby ukončila bitku medzi Mursího sympatizantmi a odporcami. K šarvátkam menšieho rozsahu došlo aj v Káhire.    

Demonštrácie boli akousi "generálkou" pred masovými protestmi, ktoré na budúci pondelok zvolali Mursího prívrženci, konštatovala Reuters. V okolí miesta, kde sa bude konať pojednávanie s Mursím, a v ďalších tzv. citlivých lokalitách bude v pondelok hliadkovať asi 20.000 príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Mursí bude pred súdom čeliť obvineniu z podnecovania svojich stúpencov k zabíjaniu jeho oponentov počas potýčok pred prezidentským palácom z vlaňajšieho decembra. Od svojho zvrhnutia armádou sa Mursí na verejnosti neobjavil a je zadržiavaný na neznámom mieste. Očakáva sa, že proces s ním sa uskutoční v budove policajnej akadémie v blízkosti väzenského komplexu v južnej časti Káhiry. 

 

Islám Tavfík, ktorý je členom mládežníckej organizácie v rámci Moslimského bratstva, dnes pre Reuters poprel, že by hnutie plánovalo v pondelok rozpútať masové násilnosti alebo sa pokúsilo oslobodiť Mursího silou. Dodal, že hnutie vyzvalo na masové demonštrácie v Egypte, ale aj na protestné akcie pred veľvyslanectvami a konzulátmi Egypta v zahraničí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona