Mursího obvinili, že poskytol štátne tajomstvá Iránu

NETKY.SK • 24 Február 2014, 06:32 • 2 min
Mursího obvinili, že poskytol štátne tajomstvá Iránu

KÁHIRA - Egyptská prokuratúra obvinila zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího z toho, že vyzradil štátne tajomstvá iránskym revolučným gardám. Stalo sa tak počas druhého pojednávania v rámci jeho procesu pre údajnú špionáž. Prokuratúra tvrdí, že do sprisahania s cieľom destabilizovať Egypt bol zapojený Mursí a 35 ďalších osôb. Súd bol neskôr odročený na 27. februára, uvádza BBC.

slovakia

left justify in out

Zvrhnutý islamistický líder čelí štyrom separátnym procesom. Jeho stúpenci tvrdia, že je obeťou politicky motivovanej perzekúcie. Proces pre obvinenia zo špionáže sa začal 16. februára a v nedeľu prokurátori spresnili obvinenia proti Mursímu a ostatným obžalovaným. Podozriví sú z toho, že "odovzdali cudzej krajine tajomstvá týkajúce sa národnej obrany a iránskym revolučným gardám poskytli bezpečnostné správy s cieľom destabilizovať krajinu", uviedla agentúra AFP. Stanovisko "cudziu krajinu" nešpecifikuje. Mursí je tiež obvinený z kolaborácie s palestínskym hnutím Hamás a libanonským Hizballáhom. Ak ho uznajú vinným, hrozí mu trest smrti. 


Mursí ako prvý demokraticky zvolený prezident Egypta vo svojej funkcii vydržal iba jeden rok. Po zásahu armády sa dočasným lídrom stal predseda ústavného súdu Adlí Mansúr. Turbulentné udalosti sa v severoafrickej krajine odohrávajú tri roky od zosadenia prezidenta Husního Mubaraka, ktorý v Egypte vládol tvrdou rukou tri desaťročia. Islamisti žiadajú návrat k moci a odmietajú akceptovať dočasnú vládu. O ďalšom osude krajiny rozhodnú očakávané prezidentské voľby konané na základe novej ústavy schválenej v januárovom referende. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies