Mursí sa vyslovil proti zahraničnej vojenskej intervencii v Sýrii

NETKY.SK • 27 September 2012, 06:42 • 2 min
Mursí sa vyslovil proti zahraničnej vojenskej intervencii v Sýrii

Mursí sa vyslovil proti zahraničnej vojenskej intervencii v Sýrii - Politika Egypt je proti zahraničnej vojenskej intervencii v Sýrii a uprednostňuje komplexnú dohodu vyjednávaním, uviedol dnes nový egyptský islamistický prezident Muhammad Mursí. Mursí vo

slovakia

left justify in out

img

Egypt je proti zahraničnej vojenskej intervencii v Sýrii a uprednostňuje komplexnú dohodu vyjednávaním, uviedol dnes nový egyptský islamistický prezident Muhammad Mursí.
      Mursí vo svojom prvom prejave na pôde Valného zhromaždenia (VZ) OSN povedal, že Egypt má záväzok úprimne presadzovať v rámci arabských, regionálnych a medzinárodných štruktúr, aby sa skončila katastrofa v Sýrii.
      Za najnaliehavejší problém svetovej politiky označil egyptský prezident osud Palestínčanov. Podľa neho si palestínsky ľud zaslúži ochutnať plody slobody a uznania. Palestínska otázka je tým prvým problémom, s ktorým si svet musí poradiť, dodal Mursí.
      Bez toho, aby egyptský prezident Izrael priamo pomenoval, hovoril o zodpovednosti židovského štátu za situáciu. "Je zahanbujúce, že slobodný svet strpí, aby člen medzinárodného spoločenstva napriek oprávneným nárokom Palestínčanov ďalej bránil ich právu na štát a nezávislosť," skonštatoval Mursí. Ďalšiu výstavbu na palestínskom území nazval nehanebnosťou.
      Mursí sa vyjadril aj k videu, vyrobenému v USA, ktoré zosmiešňovalo proroka Mohameda. Nazval ho oplzlým. Zdôraznil, že sloboda prejavu nedovoľuje útoky na ktorékoľvek náboženstvo. Odsúdil násilie, ktoré sa strhlo v moslimských krajinách v reakcii na film, a tiež útok na americký konzulát v líbyjskom Benghází, kde zahynul americký veľvyslanec.
      Vyjadrenia Mursího, ktorý na úvod sám seba označil za prvého demokraticky zvoleného egyptského lídra, boli v priamom protiklade k výrokom amerického prezidenta Baracka Obamu. Šéf Bieleho domu v utorok v OSN naliehal na všetky krajiny, aby chránili slobodu prejavu.

Zdroj: TASR/AP, DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies