Murray v Riu obhájil zlato: Jedno z najťažších finále kariéry

NETKY.SK • 15 August 2016, 08:05 • 2 min
Murray v Riu obhájil zlato: Jedno z najťažších finále kariéry

RIO DE JANEIRO - Britský tenista Andy Murray ako prvý hráč v histórii obhájil olympijské zlato vo dvojhre. V strhujúcom finále na centri v Riu de Janeiro si ako nasadená dvojka poradil s Argentínčanom Juanom Martinom del Potrom po štvorhodinovej bitke 7:5, 4:6, 6:2, 7:5 a nadviazal na titul z wimbledonskej trávy z Londýna 2012. Bronz patrí Japoncovi Keiovi Nišikorimu.

slovakia

left justify in out

Strieborný Del Potro si v porovnaní s olympiádou v anglickej metropole o stupienok polepšil. Po sérii zranení a páde v rebríčku ATP do druhej svetovej stovky predviedol v Riu heroické výkony. Na ceste do finále zdolal najvyššie nasadeného Srba Novaka Djokoviča i trojku "pavúka" Španiela Rafaela Nadala. Víťaz US Open z roku 2009 nevyužil šancu stať sa druhým juhoamerickým olympijským singlovým šampiónom po Čiľanovi Nicolasovi Massúovi, ktorý nečakane triumfoval na OH 2004 v Aténach.

 

Murraymu vyšiel úvod zápasu s Del Potrom, keď dvakrát prelomil súperovo podanie a vybudoval si náskok 4:1. Argentínčan v ďalších minútach vyrovnal na 4:4, no koncovka patrila Murraymu. V dvanástom geme premenil Brit po víťaznom bekhendovom obhodení pri podaní Del Potra v poradí druhý setbal. V druhom dejstve Juhoameričan pridal na agresivite, po rýchlom brejku sa ujal vedenia 2:0 a vynútil si tretí set. Za stavu 5:4 síce nepremenil dva setbaly, po potom vytasil zo svojho arzenálu dva víťazné forhendy.

 

V treťom sete držal Del Potro so súperom krok iba do stavu 2:2. Vo štvrtom dejstve obaja hráči trikrát stratili vlastné podanie. Murray prehrával 3:5, no potom získal štyri hry v rade a dosiahol druhý veľký úspech od obnovenia spolupráce s trénerom Ivanom Lendlom. Začiatkom júla rodák zo škótskeho Dunblane nenašiel premožiteľa vo Wimbledone.

 

"Bolo to jedno z najťažších finále v mojej kariére. DelPo si zaslúži veľké uznanie. Ak bude zdravý, určite sa opäť dokáže vrátiť medzi absolútnu svetovú špičku. Stal som sa prvým tenistom v olympijskej histórii, ktorému sa podarilo obhájiť titul vo dvojhre. Tento počin svedčí o tom, aké je to náročné," povedal so slzami v očiach Murray. Na otázku, či si trúfa o štyri roky v Tokiu zaútočiť na zlatý hetrik, odpovedal s dávkou rozvahy: "Štyri roky sú hrozne dlhá doba. Za ten čas sa môže veľa vecí zmeniť. Vtedy budem mať 33 rokov a nie som si istý, či budem hrať na takej vysokej úrovni ako teraz."

 

Del Potro po prehre s Murraym priznal, že trojsetový semifinálový maratón proti Španielovi Rafaelovi Nadalovi mu odčerpal veľa síl. "V priebehu turnaja som bol viackrát zrelý na uterák, vďaka podpore fantastických fanúšikov na štadióne som sa však vždy dokázal zmobilizovať. Po náročnom olympijskom týždni mám toho plné zuby, tenis je však mojim životom. Trpel som, keď ma trápili zranenia a nemohol som hrať. Teraz som vďaka tenisu opäť veľmi šťastný."

 

muži - dvojhra - finále

Andy Murray (2-V. Brit.) - Juan Martin Del Potro (Arg.) 7:5, 4:6, 6:2, 7:5

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies