Murray premenil finále Davis Cupu na one-man-šou: Využili sme historickú šancu

NETKY.SK • 30 November 2015, 11:47 • 2 min
Murray premenil finále Davis Cupu na one-man-šou: Využili sme historickú šancu

GENT - Andy Murray mal leví podiel na tom, že britskí tenisti po 79 rokoch ovládli Davisov pohár. Finále na antuke v zaplnenej aréne Flanders Expo v Gente premenil na "one-man-show", keď vyhral oba single, po boku svojho brata Jamieho Murrayho uspel aj v sobotňajšej štvorhre a doviedol tak svoj tím k triumfu 3:1 nad domácim Belgickom.

slovakia

left justify in out

"Teraz prídu na rad oslavy. Budem sa snažiť držať chlapcov pod kontrolou, no určite to poriadne roztočíme," vyhlásil Murray.

 

Druhý hráč svetového rebríčka ATP v tomto roku v prestížnej tímovej súťaži ani raz neokúsil trpkosť prehry. Stopercentný bol aj v zápasoch s USA, Francúzskom a Austráliou. Ovládol dokopy osem dvojhier a tri štvorhry s bratom Jamiem, podieľal sa tak na 11 z 12 víťazných bodov britského tímu. Iba John McEnroe a Mats Wilander dokázali pred ním v jednom roku vyhrať osem singlov v Davisovom pohári. Zisk "šalátovej misy" nazval vrcholom svojej kariéry. "Bol som napumpovaný energiou. Nikdy som po víťazstve neprežíval také emotívne pocity, ako teraz. Je skvelé mať napísané meno pri Davisovom pohári. Tento úspech si do konca života všetci zapamätáme," vyznal sa rodák zo škótskeho Dunblane.

 

Murray vybojoval pre Veľkú Britániu jubilejný 10. triumf v Davisovom pohári. "Teší ma, že som v nedeľu zvládol fyzicky veľmi náročný zápas, bolo tam plno dlhých výmen," vrátil sa k duelu s Davidom Goffinom. Po zápase sa poďakoval svojim najbližším: "Veľmi mi pomohla moja rodina i brat Jamie. I pre nich tento triumf veľa znamená." Murray sa do histórie zapísal ako prvý tenista od roku 1995 po Peteovi Samprasovi, ktorý vyhral vo finále tri zápasy za nerozhodnutého stavu. Jedenásť duelov od vzniku svetovej skupiny v roku 1981 ovládli pred ním v jednom ročníku iba traja hráči - Američan John McEnroe (s bilanciou 12:0), Nemec Michael Stich (11:1) a Chorvát Ivan Ljubičič (11:1). "Sme neskutočne šťastní, že sme historickú šancu využili. Už sa to nemusí zopakovať," myslí si Murray.

 

V Davisovom pohári má fantastickú bilanciu 34 víťazstiev a iba sedem prehier. Aby sa vyrovnal britskej legende Fredovi Perrymu, musí vyhrať ešte 11 zápasov. "Keď hrám za svoju krajinu, predvádzam najlepší tenis," poznamenal. Triumfom v súťaži družstiev rozšíril svoju zbierku úspechov, v ktorej je aj olympijské zlato z Londýna 2012 a dva grandslamové tituly z US Open a Wimbledonu, ktorým ukončil po 77 rokoch dlhočizné domáce čakanie na titul z mužskej dvojhry. Murray dúfa, že mu daviscupový úspech pomôže prelomiť osud na Australian Open. V Melbourne už prehral štyrikrát vo finále. "Tento víkend som sa naučil pár vecí, ako situáciu zvládnuť. Vďaka mojej víťaznej mentalite som to Goffinovi urobil poriadne ťažké. Skúsim to aj v Austrálii," dodal 28-ročný tenista, ktorý sa vo februári stane otcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies