Murray: Djokovič pri tomto tempe nazbiera 23 titulov na GS

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 15:20 • 2 min
Murray: Djokovič pri tomto tempe nazbiera 23 titulov na GS

LONDÝN - Andy Murray v piatok absolvuje svoj prvý tenisový zápas už ako otec. Obhajcovia Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov Briti budú v Birminghame hostiť Japoncov v osemfinálovom 1. kole nového ročníka.

slovakia

left justify in out

"Kapitán Leon Smith ma vôbec nemusel prehovárať. Chcel som hrať. S podmienkou, že Kim a dieťatko budú v poriadku. Bude to náročný duel. Vlani sme to mali najťažšie proti Francúzom, pričom oni nedisponovali nikým s takým vysokým renkingovým postavením, aké má Kei Nišikori. Je v stave vyhrať obe dvojhry. Je jedným z najlepších tenistov sveta a ja nastúpim po piatich týždňoch prestávky, čo je moja najdlhšia odmlka v takomto štádiu sezóny. Niet záruk, azda však zahrám dobre a pomôžem tímu k postupu," povedal pre The Guardian Murray, ktorý v rámci MS ITF ťahá šnúru 11 úspechov.

Dcérka Sophia prišla na svet 7. februára presne týždeň po Murrayho prehre so Srbom Novakom Djokovičom vo finále melbournských grandslamových Australian Open. "Najviac zo všetkého ma prekvapilo, ako sa zo dňa na deň mení. Človek si to priebežne neuvedomí, ale fotky o tom svedčia. Teraz budem prvý raz od jej narodenia dlhšie z domu. Cítim sa pritom zle už po kratšej neprítomnosti povedzme od rána do večera," podotkol 28-ročný rodák zo škótskeho Dunblane.

Novopečený tatko si rýchlo zvykol na obslužné činnosti vrátane zapáchajúcich: "Po niekoľkých dňoch som nadobudol viac istoty. Nemám problémy držať ju v náručí, ale zdalo sa mi zložité narábať s ňou pri prezliekaní. Keď totiž vidíte takú drobučkú osôbku, považujete ju za veľmi krehkú. Stačí však vidieť skúsené ženy v strednom veku - Kim má jednu takú dobrú kamarátku, ako manipulujú s dieťaťom drsnejšie a rýchlejšie. Veľa ľudí mi vysvetlilo, že batoľatá sú odolnejšie, než sa javia - nezlomia sa."

Prví štyria hráči aktuálneho renkingu ATP - okrem Brita aj Srb Novak Djokovič a Švajčiari Roger Federer a Stan Wawrinka - sú otcami. Murray sa neobáva negatívneho vplyvu na kariéru: "Kolegom to funguje. Rodičovstvo je pozitívne a nemať tenis ako až takú prioritu môže prospieť. Mení to uhol pohľadu, keď zažijete nevydarený zápas či tréning. Výsledky zrazu nie sú až natoľko podstatné, chcem však, aby raz moja dcéra mohla byť hrdá na to, čo som podosahoval."

Hrdina US Open 2012 a Wimbledonu 2013 Murray prehral 11 z ostatných 12 súbojov s Djokovičom, nemá však mentálny blok: "Každý zápas je iný. Keď ma zdolal v tej Austrálii, neznamená to, že musí uspieť aj nabudúce. Ja som ho prekonal vlani v Montreale a tiež mi to nezaručilo úspech pri ďalšom raze." Úradujúci olympijský šampión z Londýna 2012 Murray si myslí, že spomenutý balkánsky rival reálne môže atakovať Federerov grandslamový rekord v podobe 17 titulov, hoci zatiaľ má "len" 11 trofejí z veľkej štvorky: "Ak Novak bude pokračovať aktuálnym tempom, skončí niekde na 23 triumfoch. Kto by si však trúfol predpovedať, či sa mu to naozaj aj podarí?"

Druhý muž počítačového poradia Murray sa usiluje o svoj tretí primát z Majors už takmer tri roky: "Keď som v roku 2012 prehral vo finále Wimbledonu, nemohol som vedieť, či vôbec niekedy príde na mňa rad. Potom som uspel na US Open a nasledovali otázky, čo bude nasledovať. Hovoril som si, že ak mi tak dlho trvalo zabodovať premiérovo, nedá sa tvrdiť, či nastane repríza. Udiala sa, ale teraz som dva roky nasucho a znova to vyvoláva pochyby. Verím však, že môžem uspieť. Minulý rok som bol blízko. Mal som môj najlepší Roland Garros. Na Wimbledone som hral extrémne dobre a Federer proti mne vychytil neuveriteľný zápas. Trafil 79 % prvých podaní, čo sa človeku podarí tak raz za rok, možno dvakrát. Určite ešte môžem pridať ďalšie grandslamové tituly. Musím sa však chopiť šance, keď vyvstane."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies